Съдържание:Съзнателно насочване на вниманиетоПоказване на интересПотвърждаване и повтарянеИзбягване на прекъсванияАктивни

...
Съдържание:Съзнателно насочване на вниманиетоПоказване на интересПотвърждаване и повтарянеИзбягване на прекъсванияАктивни
Коментари Харесай

Как да развием активното си слушане?

Съдържание:

Съзнателно ориентиране на вниманиетоПоказване на интересПотвърждаване и повтарянеИзбягване на прекъсванияАктивни въпросиПриемане на емоциитеУпражняване на емпатияОбратна връзкаПрактикуване на самообладание  интензивно слушане

Развиването на дейното слушане е извънредно значим табиет, който може да усъвършенства връзката ни с другите, да усъвършенства връзките ни и да улесни решаването на проблеми.

Активното слушане включва отдадено и деликатно слушане на известието на другата страна, схващане на неговите страсти и потребности и даване на подобаващи отговори. Ето някои стъпки, които можете да следвате, с цел да развиете дейното си слушане:

Съзнателно ориентиране на вниманието

Когато приказва някой, постарайте се да се концентрирайте изцяло върху това, което споделя. Прекратете другите занимания и свързани с телефона действия, с цел да може да слушате с по-голяма внимателност.

Показване на интерес

Използвайте въпроси и емпатия, с цел да покажете, че сте заинтригувани от това, което споделя другата страна. Изразете своите страсти и внимание по подобаващ метод.

Потвърждаване и повторение

Когато някой завърши с изявлението си, потвърдете, че сте го чули, като кажете нещо сходно на " Разбирам ", " Разбирам по какъв начин се чувствате " или " Така че ти казваш... ". Това ще покаже, че сте наясно с това, което е казано, и ще улесни другата страна да продължи да споделя.

Избягване на спирания

Изчаквайте другата страна да завърши с изявлението си преди да започнете да говорите. Избягвайте спирания и превключване на вниманието си към личните си мисли, до момента в който другият приказва.

Активни въпроси

Поставяйте дейни въпроси, с цел да насочите диалога и да стимулирате другата страна да развива концепциите си по-дълбоко. Това освен подсигурява по-голямо схващане, само че и демонстрира интерес от ваша страна.

 развиване на дейното слушане

Приемане на страстите

Бъдете открити към страстите и изразяванията на другата страна. Не обиждайте се или не отхвърляйте непознатите страсти, а се пробвайте да ги разберете и подкрепите.

Упражняване на емпатия

Стремете се да се поставите в ситуацията на другата страна и да осъзнаете нейната вероятност. Разбирането на непознати визии и усеща е значим аспект на дейното слушане.

Обратна връзка

Ако не сте сигурни във вашето схващане на известието, поискайте противоположна връзка от другата страна. Така можете да се уверите, че сте разбрали вярно и да избегнете недоразумения.

Практикуване на самообладание

Не изисквайте незабавно да реагирате или да давате решения. Дайте си време да усвоите информацията, преди да дадете отговор или мнение.

Активното слушане изисква време, упражнение и блян към усъвършенстване. Ако практикувате тези техники постоянно, те ще станат част от вашия информационен жанр и ще се отразят позитивно на взаимоотношението ви с другите.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР