Съдържание:ПроветрявайтеНе простирайте вътреГотвенетоПочистванетоНе слагайте мебелите си плътно до стенитеВнимавайте с

...
Съдържание:ПроветрявайтеНе простирайте вътреГотвенетоПочистванетоНе слагайте мебелите си плътно до стенитеВнимавайте с
Коментари Харесай

Как да предпазим дома от мухъл?

Съдържание:

ПроветрявайтеНе простирайте вътреГотвенетоПочистванетоНе слагайте мебелите си компактно до стенитеВнимавайте с цветятаВнимавайте с температуратаНаправете нужния ремонтОставете климатика да работиИзползвайте влагоабсорбаторИзползвайте химически препаратиХлебна содаМорска солРазтвор с бял оцетЕтерично масло от чаено дърво  плесен в дома

Предотвратяването на мухъла в дома е една от най-важните задания, които касаят всяко домакинство. Въпреки че някои избрани условия са по-подходящи за появяването му, никой не е застрахован от този проблем.

Важно е да се знае, че напълното унищожаване на мухъла е невероятно, като се изключи хирургическите операционни, лабораториите и други сходни. Няма по какъв начин гъбичката изцяло да изчезне от засегнатите пространства, само че количеството плесен по стените ви може да се редуцира, тъй че да не вреди на здравето.

Мухълът се възпроизвежда посредством спори, намиращи се във въздуха, които се заселват в подобаваща среда, образуват нови колонии и още веднъж повтарят цикъла. Трябва да се вземат ограничения преди въздухът да се насити до рисково високи концентрации на гъбични спори. Навлизането на тези спори във въздухоносната система на човек може да докара до съществени болести, като астма, разнообразни алергии, инфекции и интоксикации.

Причини за появяването на плесен могат да бъдат течове, вода в структурата на постройката, запушени улуци, некачествена мазилка, проблем с хидроизолацията на покрива. Ремонтът на засегнатата част от постройката е единственият метод за трайно справяне с казуса.

Но мухълът може да се появи и като разследване от някои ежедневни действия, които освобождават водни пари, като готвенето и миенето.

Много постоянно да вземем за пример се появява плесен в кухнята.

Възможно е също да има конденз по повърхността на студени предмети или по прозорците, най-много в случай че дограмата е алуминиева.

За да се предпазите дома си от плесен е належащо да имате поради някои неща и да вземете съответните ограничения. Ето кои са те:

Проветрявайте

Постоянната циркулация на въздух в пространствата е извънредно значима за оправянето с казуса. Отваряйте прозорците, пускайте климатик или вентилатор. Не допускайте въздухът да застоява дълготрайно време, изключително в спалните пространства.

Не простирайте вътре

Сушете прането си на открито или си вземете сушилна машина. Ако не можете да извършите нито едно от двете неща, сложете вентилатор в банята и сушете облеклата там, без да отваряте вратата и, с цел да не прониква влагата и в другите елементи на жилището ви. Редовно пречиствайте въздуха вкъщи.

Готвенето

 разчистване на плесен от вкъщи

Най-добре е да разполагате с кухненски абсорбатор, само че в случай че нямате подобен избягвайте да оставяте съдове с вряща вода на котлона и поставяйте капаците при готвене. Отваряйте прозорец и дръжте вратата към останалите пространства затворена. Ако имате балкон е по-добре да изнесете печката и да готвите там.

Почистването

Редовно забърсвайте кондензиралата вода от прозорците и студените неабсорбиращи повърхности със суха забрадка. Редовно пускайте прахосмукачка, защото прахът е удобна среда за развиване на спорите на мухъла. Добре е по време на почистването прозорците да бъдат отворени или климатикът ви да бъде пуснат, с цел да може да излезе праха, който се е вдигнал във въздуха.

Не слагайте мебелите си компактно до стените

Винаги оставяйте разстояние към 5 см сред стената и мебелите, с цел да може въздухът свободно да циркулира. Освен това, по този начин ще можете да почиствате зад шкафовете и дрешниците и да забележите възможната поява на плесен още при започване на разпространяването му.

Внимавайте с цветята

Цветята също отделят огромно количество влага и не е добра концепция на отглеждате цветя в студени или влажни пространства. Все отново в случай че сте фенове на ботаниката, проветрявайте постоянно стаите в които държите цветята.

Внимавайте с температурата

Стаите в дома би трябвало да се отопляват отмерено и температурата да е идентична във всички пространства. В противоположен случай въздухът от по-топлите стаи постоянно ще се пробва да премине в по-студените, което ще води до кондензация. Препоръчително е температурата в дома ви да бъде сред 19 и 24 градуса по Целзий.

Направете нужния ремонт

Каквито и ограничения да взимате срещу мухъла, те ще бъдат краткотрайни, в случай че не се справите с главният източник на казуса. Отстранете пукнатините в изолацията, поправете покрива или капещите улуци. Но не защитавайте от течение стаите, в които има проблеми с кондензацията и не уплътнявайте прозорците в кухнята или пространства, в които има готварска печка или отопление на газ. Те имат потребност от спомагателна вентилация.

Оставете климатика да работи

Климатикът освен поддържа температурата, само че и се грижи за влажността на въздуха в помещението, тъй че в случай че е допустимо, дръжте климатика непрекъснато включен. В случай че мухълът попадне в климатичната система, неприятната му миризма ще се популяризира във целият ви дом. Почиствайте постоянно филтрите му.

Използвайте влагоабсорбатор

Влагоуловителите са положително решение за справяне с казуса. Тъй като правилото на работата им е друг и размерът им би трябвало да бъде съгласуван с този на жилището ви, е най-добре да се посъветвате с съветник. На пазара има разнообразни модели съгласно бюджета и потребностите ви.

Използвайте химически препарати

Съществува богато многообразие от препарати за справяне с казуса, само че е добре да се знае, че те са единствено краткотрайно решение. Химикалите сполучливо отстраняват мухъла и спорите единствено от повърхността на стената, което е причина за повторната му поява.

Хлебна сода

Обикновената хлебна сода може да ви помогне да се отървете от мухъла. Наред с всичките си останалите потребни свойства, за които я използваме вкъщи (като даже не броим кулинарията), содата е пестелив вид, който ще ви обезпечи здравословен дом. Имате два вид - да я сложите в кутийки покрай мухъла, с цел да го всмуква, или да натъркате мухлясалите места, да оставите за 2 часа да изсъхнат и да премахнете с четка или друго средство, което имате на разположение.

Морска сол

Използвайте морска сол за унищожаване на неприятни миризми и плесен и петната от него. Напълнете дребни торбички със солта, поставете ги до засегнатите места. Подменяйте ги на един път месечно. Този способ е добър за унищожаване на плесен в шкафове.

Разтвор с бял оцет

Белият оцет е едно от най-ефикасните и желани средства за унищожаване на плесен. Може да го употребява за разчистване на стените, плочките, облеклата, мебелите. Може да се наложи да изтърпите неприятния му мирис, само че най-после ще си коства, тъй като ще отървете дома си от неприятния плесен.

За задачата си пригответе разтвор от 1/2 ч.ч. бял оцет и 1/4 ч.ч. вода. Сипете в шише с разпръсквач, разклатете добре, с цел да смесите съставките. Напръскайте засегнатите места и оставете да изсъхне. Правете това всеки ден в продължение на 7 дни и вижте резултата. В случай че мухалът е прекомерно твърдоглав, може да употребявате единствено оцет, без вода.

Етерично масло от чаено дърво

Разтворете няколко капки масло от чаено дърво в чаша вода. Сложете в разпръсквач и напръскайте мухлясалите елементи вкъщи. Разтъркайте и премахнете с гъба или друго средство.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР