Виетнам хвърли в затвора 50 в процес за масови подкупи заради полети с Covid-19

...
Съд във Виетнам хвърли в затвора 54 души, включително няколко
Коментари Харесай

Съд във Виетнам хвърли в затвора 54 души, включително няколко високопоставени служители и бивш министър, в един от най-големите случаи на подкупи и корупция в страната.

Съдиите казаха, че обвиняемите са изнудвали пари от хора, пътуващи с репатриращи полети по време на пандемията Covid-19.

Един бивш министър беше осъден на 16 години затвор за получаване на над $900 000 (£700 000) подкупи.

Решението на съда идва на фона на голяма кампания срещу корупцията в правителството.

След процес, продължил повече от две седмици, съдът в Ханой осъди десетки бивши длъжностни лица - включително няколко висши дипломати и бивш заместник външен министър - за получаване на , предлагане или съучастие в подкупи, измами и злоупотреба с властни позиции.

Обвиняемите са участвали в схема, в която дипломати и бизнесмени са вземали пари от виетнамски граждани в чужбина, които са искали да се върнат в страната с полети за репатриране по време на пандемията, когато не е имало търговски пътувания.

Съдът каза, че подсъдимите „трябва да бъдат наказани сериозно“.

Държавен вестник VTC съобщи, че 25 държавни служители са признати за виновни за вземане на плащания на обща стойност $7,4 милиона (£5,8 милиона).

Доживотни присъди бяха дадени на четири бивши високопоставени служители в министерствата на външните работи, здравеопазването и обществената сигурност, докато десет бизнесмени и цивилни получиха условни присъди.

Pham Trung Kien, бивш секретар на заместник-министърът на здравеопазването и То Ан Дунг, бивш заместник-министър на външните работи, бяха едни от най-известните имена, замесени в скандала.

Прокурорите имаха поиска смъртно наказание за Киен, който получи доживотна присъда за това, че е получил 253 подкупа за период от 11 месеца на обща стойност 1,8 милиона долара (1,4 милиона британски лири).

Близо 800 полета бяха организирани от правителството в началото на 2020 г., за да върнат граждани от целия свят във време, когато Виетнам затвори границите си за почти всички пътници, с изключение на връщащите се граждани.

Официални и социални медийни доклади описват подробно как завърналите се лица се сблъскват със сложни процедури, скъпи цени на полети и такси за карантина, за да влязат във Виетнам.

Една майка от Ханой каза Агенция AFP съобщи, че тя е трябвало да похарчи 12 000 долара (£9320), за да върне дъщеря си тийнейджърка в страната от Европа по време на пика на пандемията.

В съда Дунг, който получи присъда от 16 години затвор, каза, че е получил подкупи на стойност стотици хиляди долари, за да добави компании към списък с доставчици на полети за репатриране.

Той призна, че е получил плащане, след като полетите са били завършени.

„Тогава не мислех, че съм направил нещо нередно“, каза той, добавяйки, че смята, че помага за улесняване на репатрирането.

Една бизнесдама, обвинена в даване на подкупи на осем служители, каза, че никой от външното министерство не я е молил да предаде пари.

"Но знаех, че трябва да ги подкупим за одобрение и разрешение, така че полетите да бъдат направени навреме", каза Хоанг Диеу Мо, който получи седемгодишна присъда.

Осъдителните присъди идват на фона на голяма антикорупционна акция, която доведе до разследване на стотици служители. Мнозина бяха принудени да се оттеглят, включително двама вицепремиери.

Именно обвиненията в корупция в отговора на правителството на пандемията от Covid-19 принудиха бившия президент Нгуен Xuan Phuc внезапно ще подаде оставка през януари тази година.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР