Сабята на Георги Стойков Раковски за малко да се превърне

...
Сабята на Георги Стойков Раковски за малко да се превърне
Коментари Харесай

Ковач спасил по чудо сабята на Раковски

Сабята на Георги Стойков Раковски за малко да се трансформира в кухненски нож преди 50 години!

Удивителният артефакт, принадлежал на основателя на българското революционно придвижване, е един от най-интересните експонати в изложбата в Регионалния исторически музей, която е отдадена на 200-годишнината от рождението му. 

Тя бе открита с 10 музикални пиеси за класическа китара, които извършиха учениците от СМУ „ Добрин Петков “ Емил Тасев и Ванеса Чолакова, написа Марица.

„ Сабята е открита при почистване на къща в русенско село преди 50 години. Стопаните я намират в доста неприятно положение и както става в такива случаи, я дават на ковача да направи от нея огромен нож. Когато майсторът я почистил, видял на острието гравиран със злато надпис „ Сава С. Раковски – 1 май 1854 година “, описа историята на експоната шефът на Историческия музей доктор Стефан Шивачев. 

Ковачът незабавно предал сабята на Русенския исторически музей. Сега русенци я дават да бъде изложена в Пловдивския РИМ до края на юли. 

На изложбата е показана възстановка на главата на Раковски от видния ни антрополог проф. Йордан Йорданов, както и неговият пътнически сандък. 

Той е дълъг 1,6 метра и в него революционерът е слагал книжата и персоналните си движимости по време на честите и дълги пътувания от град на град – Нови Сад, Белград, Одеса, Болград, Букурещ.

Д-р Шивачев напомни, че малко персонални движимости са останали от Георги Стойков Раковски. Причината е, че когато умира от туберкулоза на 46 години, той има огромни задължения. Те са свързани с издаваните от него вестници и книги в последните годони от живота му. 

„ Четири дни след гибелта му е изработен търг, на който продават цялото му имущество. Понеже българската емиграция не е от най-заможните, голямата част от нещата му са купени от румънци. И по този начин са окончателно изгубени “, описа доктор Шивачев

В експозицията са показани персонални движимости и от двамата съратници на Раковски – адютантът му Бранислав Велешки и лекарят на Първа българска легия доктор Рашко Петров. 

Велешки, който след Освобождението живее и работи като общински чиновник в Пловдив, оставя след гибелта си всичко, обвързвано с Раковски, на музея. Сега е показан персоналния му щемпел за восък, с който е запечатвал кореспонденцията на Раковски. На него е изобразен лъв, които държи меч и кръст. 

Пловдивският музей излага за 200-годишнината и различен любопитен артефакт – персоналната табла на доктор Рашко Петров. Тя е в доста положително положение. Украсата и пуловете й са от слонова кост. 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР