Събудете се и помиришете… утайката от кафе.Това е посланието на

...
Събудете се и помиришете… утайката от кафе.Това е посланието на
Коментари Харесай

Икономична кухня: Остатъци, които изхвърляте, а можете да сготвите

Събудете се и помиришете… утайката от кафе.

Това е посланието на един изобретателен готвач, разкриващ по какъв начин една от няколкото „ съставки “, които нормално се хвърлят в кофата за отпадък, могат да бъдат модифицирани в нещо апетитно, написа.

Кийрън Дъфи е основен готвач в ресторант Forage Bar & Kitchen в Йорк, който употребява наново и преработва съставките, с цел да сътвори „ вкусни ястия от менюто “.

Той споделя: „ Има доста неща, които имаме вяра, че би трябвало да се изхвърлят – като зеленчукови кори, дръжки и кожи от месо. Ако бъдат непокътнати и употребявани наново по верния метод, те обаче могат да бъдат в действителност вкусни. “

Daily Mail показва неговия лист от шест съставки, които изхвърляте, само че в действителност, можете да изпозвате наново.
1. Кафе
След като си извършите кафе, не изхвърляйте употребяваната наслойка, защото тя може да се включи в подготвяне на вкусна марината за месо.

Вземете остатъка и го смесете със сол, черен пипер и други подправки (пушен червен пипер, пикантен червен пипер, чесън на прахуляк, надробен кориандър и пикантен червен пипер). След това сместта втрийте върху свинско или телешко месо, поучава готвачът.
2. Артишок
Артишокът е в действителност многофункционален и може да се употребява по доста способи. След като го обелите, не изхвърляйте остатъците. Овкусете ги със сол и черен пипер, добавяйте струйка зехтин и лимонен сок. След това ги поставете във фурната на ниски градуси за три до четири часа.

Ако имате фритюрник, изпържете ги в него за спомагателна хрупкавост. Вече разполагате със здравословен, благоуханен чипс, който можете да топите в хумус или айоли сос.
3. Люти чушки
Когато готвите вкъщи с пресни люти чушки, всекидневно е да изхвърляте стъблата и дръжките им. Вместо това ги запазете и ги потопете в зехтин, създавайки люта фалшификация.

Лютите чушки постоянно се продават в опаковки. Ако не можете да употребявате всички едновременно, можете бързо и елементарно да ги консервирате.

Пуснете непотребните цели люти чушки в стъклен буркан и по-късно сварете малко оцет, семена от кориандър, синап, сол и захар в тенджера. Изсипете тази течност в буркана и оставете за една нощ – към този момент иматепрекрасни кисели люти чушки, които да употребявате месеци наред, поучава Кийран.
4. Люспи от чесън и лук
Лукът и чесънът са съществени артикули в множеството ястия и количеството изхвърлени обелки от тях постоянно е внушително. Можете да употребявате люспите, трансформирайки ги в фалшификация, като спестявате пари от пазаруването на лук и чесън на прахуляк.

Изплакнете люспите и ги изсушете, след което ги изпечете във фурната за към три часа на ниски градуси. След като станат хрупкави, ги сложете в блендер и ще получите домашни чесън или лук на прахуляк.

Можете да ги употребявате и в изработката на бульон, като ги сварите дружно с моркови, целина, билки и подправки.
5. Дръжки от ягоди
Ягодите са внимателно лакомство, на което доста хора отрязват и изхвърлят дръжките. Те обаче са изцяло годни за консумация и можете да ги употребявате, с цел да превърнете елементарен алкохолв пикантно-сладък ягодов коктейл.

Отрежете всички дръжки от кутия ягоди от 500 гр и ги сложете в буркан или стъклена бутилка. Залейте с алкохол до горе и оставете да престои в границите на няколко дни. След това можете да употребявате получената „ ягодова напитка “ в коктейли или да я пиете независимо със сода и лайм.

За вкусно дайкири смесете няколко чаши ром, сок от лайм, две супени лъжици захарен сироп, малко лед и няколко шепи цели ягоди.
6. Пилешки кожички
Вместо да изхвърляте пилешките кожички, ги запържете в тиган до златисто кафяво. Тези дребни хрупкави късчета могат да се употребяват за добавка към пържени картофи, салати и други ястия през цялата седмица.

Не забравяйте да запазите олиото, в което сте ги приготвили – можете да го употребявате, да вземем за пример при подготвяне на ароматизирани печени зеленчуци.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР