Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на

...
Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на
Коментари Харесай

Събор на св. архангел Гавриил. Св. мчк Георги Софийски, Стари

Събор на св. архангел Гавриил - празник в чест на този небесен вестител на Божиите секрети. В църковните песни на този ден още отзвучава насладата на Благовещението.

Архангел Гавраил (или Гавриил) (евр. - " мощ Божия " ) е един от седемте архангели, т.е. " ангелоначалници ", представители на осмия благ чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, изключително на пророчествата за идването на Месията - Христос.

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св. оракул. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос.

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева богатствата новина за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.

Архангел Гавраил се явил и на св. оракул Данаил и му изяснил видението за овена и козела, както и тайната за седемдесетте седмици.

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-много с Благовещението. Затова даже отвън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - знак на непорочността на Светата Дева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР