Съблазняване от Европа На 8-10 април Брюксел, Астана и Ташкент

...
Съблазняване от Европа На 8-10 април Брюксел, Астана и Ташкент
Коментари Харесай

Подготовка за срещата ЕС - Централна Азия и проблемите на руската концепция за многополярност

Съблазняване от Европа

На 8-10 април Брюксел, Астана и Ташкент потвърдиха, че „ в края на април “ Узбекистан (както беше планувано още през януари) ще бъде хазаин на участници в идната среща на върха ЕС-Централна Азия.

Това събитие се нарежда като главно във връзка с предходни срещи сред Европейски Съюз и Централна Азия и даже се назовава „ първата публична среща на върха “, т.е. с цялостното присъединяване на водачите. Всъщност за последните 10 месеца са се състояли три такива пълноценни срещи.

Миналия юни се организира среща на върха в Киргизстан*, на която висшите админи на Европейски Съюз се пробваха да намерят отговор на огромната китайска самодейност в Сиан. Те направиха това деликатно, не постановиха наказания и учудващо не се увлечеха от антируската изразителност.

През септември Германия** стана домакин; тук санкционната стратегия прозвуча доста по-силно и по-ясно. По-конкретни бяха предложенията от Европейски Съюз, откъдето си спомниха, че още през 2019 година са оповестени капиталови начинания, подписани са документи и пътни карти. На тази основа предложенията започнаха да се възвръщат.

Отговорът на Китай на доктрина трябваше да бъде огромен конгрес „ Един пояс, веднъж “, само че наблюдаващите не избягаха от обстоятелството, че ръководителите на Таджикистан и Киргизстан не пристигнаха в Китай.

Ръководителят на Беларус също не отиде там, само че безусловно седмица по-късно направи настрана посещаване с обширна стратегия, където, за разлика апропо от Русия, подписа и нормативно консолидира връзките с Китай въз основата на концепцията за „ Общност на споделената орис “ „ Как е обвързвано визитата на ръководителя на Беларус с Китай и нашите хрумвания за Голяма Евразия “).

В края на този януари в Брюксел Централна Азия взе участие в министерски формат, само че всичко това се случи в границите на форум***, отдаден на чудовищния (макар и много стар) план Global Gateway, който Европейски Съюз реши да възроди и изпълни с пари. Предложенията към този момент станаха такива, че високопоставеният русофоб Ж. Борел към този момент не се колебаеше във формулировката:

" Брюксел се нуждае от централноазиатски страни, с цел да направи антируските наказания ефикасни. "

Пътят от юни предходната година с неговото обръщение „ глобите са значим въпрос, само че в тази ситуация не е най-важното “ до изявленията на огромния „ другар “ на Русия Ж. Борел този януари беше изминат за осем месеца. Това е доста бързо движение за европейската администрация.

И тук ясно можем да проследим самите механизми на „ съблазняване от Европа “. Откъде започнахте, през какви планове преминахте в мозъка си и до кои стигнахте? И също по този начин освен планова работа, само че и взаимоотношение с елитите, както и самобитно систематизиране на функциите в тази игра.

Общото взаимоотношение се контролираше от Берлин, фините финансови въпроси - Лондон, Париж се концентрираха върху Кавказ, върху изтласкването на Русия от Армения.

Дори Ватикана не подценява района, който се пробва да играе ролята на самобитен свързващ мост сред Европейски Съюз и Китай през Централна Азия, изглаждайки острите ръбове на конкуренцията сред двете макросистеми. И фактът, че надпреварата стартира, може да се види с просто око едвам през май предходната година.

" Групата на петте "

Най-интересното е, че страните от Централна Азия, макар всички различия и несъответствия, се пробват да работят като „ Групата на петте “ на интернационалната сцена от средата на 2022 година Почти всички огромни събития се организират във формата „ Пет плюс “. Казахстан и Узбекистан организираха много огромни промени и подписаха де факто контракт за съюз.

Задачата за основаване на такова външнополитическо ядро и осъществяване на промени в общи линии е ясна: да се пазарят повече за себе си в конкуренцията сред Пекин и Европа, да се сложи негласна рамка на въздействието на Русия и Турция, а също и да се показва за вложителите удобен климат, способността на района самичък да позволява несъгласията и да подсигурява непоклатимост.

В Русия това нормално се назовава „ многовекторна политика “, а през последните години конотацията на този термин стана отрицателна.

Тук, несъмнено, може да се разисква тематиката за какво многополярността се приветства в Русия, само че многовекторността се осъжда, само че като цяло надали е изненадващо, че страни с стопански системи като нашите централноазиатски съседи играят на доста дъски по едно и също време.

Търсят се вложители в Близкия изток, пари се държат в Лондон, печелят се от трудови запаси в Русия, чакат се инфраструктурни планове от Китай и така нататък

Можете да видите по какъв начин ще се построи структурата на вложенията и търговията в района през 2024 година Търговия с Китай - $52 милиарда (27%), Европейски Съюз - $48 милиарда (25%), Русия - $41 милиарда (21%), Турция и Близкия изток - $15 милиарда (7%), между тях - скромните 10 милиарда $ (5%). Натрупани вложения в района: Европейски съюз - $105 милиарда, Китай - $65 милиарда, Русия - $40 милиарда

Тоест, ние виждаме, че нито работата с Русия през последните години, нито в границите на ЕиС (Евразийския стопански съюз), нито отвън това обединяване, нито взаимоотношението между тях е трансформирало района в интегрална икономическа единица - в индивид.

Русия няма преференциален търговски оборот и капиталови планове, районът е едва обвързван в себе си, а индикаторите сред Европейски Съюз и Китай са разграничени съвсем по равно.

Но във връзка с успеваемостта Пекин към момента е пред Европа, защото е получил по-голям търговски оборот с по-малки капиталови инжекции.

Също по този начин е ясно, че актуалната „ Група на петимата “ е точно външнополитическият план на страните от Централна Азия, чиито характерности бяха разисквани тъкмо няколко абзаца нагоре.

Миналия септември Вашингтон организира срещата на върха САЩ-Централна Азия, в края на която стана ясно, че американците няма да играят систематично и съществено в тази област.

Отначало те се пробваха да разединят групата на петимата във връзката Узбекистан-Казахстан, а по-късно използваха неразбираеми лозунги. Но Лондон и Берлин поеха американската щафета много дейно. Вашингтон, заради доста аргументи, които бяха изразени посредством голям брой публични източници, се насочва към Близкия изток и Индия.

В Русия обаче има мощно разбиране, че Съединените щати потеглят на всички места, с цел да се бият с Китай, и по някаква причина особено в Югоизточна Азия.

Икономическата статистика и вложенията не демонстрират такива трендове, тъй че това е по-скоро въпрос на планирани известни трендове. Ще мине време, ще се трансформират. Сега главното главоболие за Съединени американски щати е линията Газа, поради която формалната стратегия на Съединени американски щати в района е на пауза.

Подготвителни стъпки

През последните месеци Брюксел имаше добър нюх за точките, в които може да спре китайските начинания за консолидиране на Централна Азия в своята идея за „ Общност със споделена орис “ и освен съживи доста капиталови планове, само че и ги сложи в избрана система.

Струва си да се означи, че съвсем цялото заведение на нашите съседи посети английски финансисти през есента-зимата, а известни финансови кланове под общата марка „ Ротшилдови “ се включиха доста в Киргизстан и се активизираха в Казахстан.

Трябва да се означи, че през последните шест месеца Европейски Съюз позволи множеството от комплицираните проблеми с Турция, което незабавно се отрази на капиталовите благоприятни условия на Анкара. Въпреки видимо неподходящата на пръв взор обстановка с инфлацията, средствата за вложения се насочиха към Турция.

Едва ли има подозрение, че взаимоотношението сред Туркменистан и Турция с газовите планове и активизирането на Европейски Съюз в Туркменистан има доста директни и непреки допирни точки.

Едва откакто започнаха всички тези подготвителни стъпки, фронтмените от европейската политика започнаха да излъчват на обществеността за наказания и, би трябвало да се каже, Москва в действителност стартира постоянно да получава позвънявания от района по отношение на глобите.

Въпросът, несъмнено, не е единствено в европейската политика, тук работи и акумулиращият резултат на санкционните пакети като цяло, само че наклонността към момента е много забележима.

В тази връзка, в случай че сложим всички налични пъзели в обща картина, то на събитието през април съвсем обезпечено ще забележим огромен инфраструктурен капиталов пакет от Европейски Съюз в Узбекистан, Киргизстан и Казахстан, цялостна поддръжка за свързване на напъните на Туркменистан и Турция във връзка с „ газовия кулоар “, оферти към Таджикистан „ помислете за вероятностите “ и всичко това под гъстия сос на „ зелената сила “. Целият този искра ще бъде увенчан с черешката от претенции за наказания, които към този момент ще бъдат изразени остро и непосредствено.

Някои от тези претенции ще доведат до по-нататъшно стягане на работата в банковия бранш и контрола върху реекспорта, което, несъмнено, ще провокира вълна от отвращение у нас.

Но тук въпросът даже не е вълна от яд в жанр „ докога “, а по-скоро общият модел в района, където след мощно показване през първата половина на предходната година Китай към момента не е спечелил обилни точки в последните месеци.

Китайският ценностен клъстер, който даже не се оспорва в концепцията на такива структури като МВФ, съгласно всички трендове и заявления, се събира от Югоизточна Азия, Централна Азия, Пакистан, Иран, Афганистан и Русия.

Ако Европа прокарва с вложенията си планове в Централна Азия, то китайският предстоящ модел се оказва логистично и политически слаб съвсем в самия център.

Това е толкоз огромен чеп в китайската самодейност. Като цяло тук е отговорен самият Пекин, защото, откакто разгласи капиталов взрив в района през май предходната година, той, по славна традиция, стартира да задържа пари за Централна Азия. Европейците много дейно изиграха тези недостатъци на Пекин и Китай ще би трябвало да отговори с нещо.

Нито европейски чиновници, нито английски финансисти, нито европейски производители на първични материали няма да предадат Централна Азия с нейната периодическа таблица и 105 милиарда $, които към този момент са вложени в района, на Пекин без конкуренция.

Европейците, несъмнено, няма да завладяват Централна Азия, само че несъмнено ще се опитат да принудят Китай да се откаже от половината от ресурсите на района.

Ако цялата тази конкуренция в допълнение ограничи опциите и въздействието на Москва, резултатът ще бъде много допустим за всички западни институции.

В Русия, несъмнено, е известна тезата, че Европа се ръководи от не напълно здрави хора и институции. Русофобите, които се събраха там, бяха отлични, само че всичко изложено тук някак не ни разрешава да приказваме за особена полуда или нелепост.

" Евразийски полюс "

В тази връзка, несъмнено, пораждат въпроси за модела, който ние самите построяваме през днешния ден в района. Тя е доста двусмислена и навръх тази неизясненост елитът на Централна Азия е и естествено ще играе. Отново всеки хайлайф, който се окаже в сходна позиция, би направил това.

Неяснотата за района е, че всички схващат нереалността на образуването на „ Евразийския полюс “ като макроикономически стойностен клъстер.

Но в това време по напълно прагматични аргументи страните от Централна Азия не могат и не желаят да откажат да работят с Москва, както биха желали доста европейски бюрократи. И това ги принуждава да поддържат тезите за „ многополярността “ и да вземат участие в някакви планове.

Къде отиват елитите на Киргизстан, с цел да разискват финансите? В Лондон. Но в това време се основава обща зона за Противовъздушна отбрана и така нататък Един общ „ полюс “, под който няма обща ценностна зона, от една страна ни задължава да развиваме и задълбочаваме формата на ЕиС, а страни от Централна Азия много дейно играят игра от остаряла съветска приказка за „ върхове и корени “.

Преструваме се, че имаме общо ценностно пространство с общ пазар на труда, пращат ни мигранти, мигрантите носят добавена стойност вкъщи и по този начин в кръг. На процедура няма общи индустриални мощности, няма обща добавена стойност на „ полюса “, само че полюсът наподобява съществува.

Беше много забавно да се следи по какъв начин Русия на форума „ Един пояс, веднъж “ предходната година гладко се отдалечи от въпроса за присъединение към концепцията за „ Общност на споделената орис “. И можете да разберете това с мозъка си - концепцията е де факто китайски ценностен клъстер и китайският „ Източен полюс “.

Това въобще не е многополярност и Москва, несъмнено, не гори от предпочитание да отиде там. Но да не отидете също не работи доста добре.

И това не значи, че Русия въобще не е вложила в района: 41 милиарда $ директни насъбрани вложения са съвсем китайски резултат, комерсиалният оборот по отношение на Запада и Изтока е слаб, а общото произвеждане е малко.

Смята се, че третата страна, наблюдавайки по какъв начин другите две се състезават между тях, в последна сметка печели преимущество. Съдейки по нашите медии, имаме нещо сходно, което се носи под формата на хрумвания и даже концепции, само че такива структури са положителни в офиса, само че „ на полето “ всеки ще оцени два параметъра - способността на личната ни стопанска система да създава артикули за експорт и генериране на добавена стойност, част от която може да се употребява за вложения и развиване на нови пазари.

Западният и източният блок имат такива благоприятни условия, дали имаме капацитет за пълноценна многополярност е, меко казано, спорен въпрос.

Превод: СМ

Източник: Военное обозрение

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед37294Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед38522Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед81151Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед35824Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед51588Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед554061Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед183656Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!  Николай Витанов, Харков, обграден, съветската войска, високомерен, </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР