Събитийният бизнес, който беше един от най-засегнатите от пандемията, днес

...
Събитийният бизнес, който беше един от най-засегнатите от пандемията, днес
Коментари Харесай

Ах, този бум на събития

Събитийният бизнес, който беше един от най-засегнатите от пандемията, през днешния ден освен се е съвзел след разтърсванията, само че и се е върнал на равнищата от преди пандемията. Растежът на промишлеността се подтиква от растежа на корпоративните събития, семинарите и ревютата, за които сякаш публиката беше зажадняла тъкмо толкоз, колкото и за пътуванията.

И тук обаче, както и при пътуванията, има фактори, които могат да възпрат растежа, като възходящите разноски за труд и материали или неналичието на фрагменти да вземем за пример.
От Client oriented към Supplier oriented
Нова парадигма ще важи в идващите няколко години и ще би трябвало известно време всички играчи на пазара - клиенти, уредници, медиатори на услуги и снабдители, да свикнат с нея - а точно новата събитийна промишленост към този момент не е Client oriented, a e Supplier oriented.

Изводът се постанова от годишната среща на международната организация AV ALLIANCE - ще има голямо търсене на услуги за случване на събития и клиентът към този момент няма да е в позицията да постанова изискванията си на доставчика, а ще е противоположното. А доставчиците ще стават все по-малко от търсенето на услуги.
Реклама
Това споделя притежателят и шеф на групата на SEG Калоян Тодоров и добавя, че това сега се следи и при тях. " Към сегашния миг отхвърляме непосредствено над 20% от всички входящи запитвания, без даже да ги обработим ", дава сладкодумен образец Тодоров. И тук засяга освен техния бизнес, само че на всичките им сътрудници в сектора.

" По време на пандемията всички се бяхме заели с нелеката задача да оцелеем и да съхраним бизнеса си, молехме се кошмарът да свърши допустимо по-скоро и още веднъж да вършим събития онлайн, а в този момент си споделяме " Внимавай какво си пожелаваш ", в последните 6 месеца всички сътрудници в сектора сме затрупани от поръчки за осъществяване на събития ", добавя го другият притежател и шеф на SEG, Невена Тодорова.
Постпандемичната липса на запаси за събития онлайн
" Със сигурност през идващите години ще се усилят още повече логистичните услуги, трудът и материалите за осъществяване на събитията и ще се стигне до такава степен, че част от събитията нямат да имат бюджети да се случват онлайн и ще преминат в онлайн среда ", предвижда Калоян Тодоров.

И Калоян Тодоров като всички работодатели след пандемията си задава въпроса " Къде отидоха хората ", който за събитийната промишленост е много мъчителен. И акцентира, че казусът с неналичието на дипломиран личен състав след коронавирус не е единствено локален, а международен феномен. Известна част от експертите в сектора не престават да осъществят специалността си на по-високоплатени места като Западна Европа, Катар, Дубай, Съединени американски щати.
Реклама
Но с изключение на неналичието на хора липсва и съоръжение, а за производството и доставката му се чака с месеци. Негативен резултат от пандемията е, че доста компании са продали част от оборудването си на безценица, а тези, които не са, просто са спрели да купуват ново. Сега обаче всички в сектора заедно сме се втурнали да купуваме ново съоръжение, с цел да задоволят голямото търсене, описват от SEG.

Невена Тодорова споделя по какъв начин малко след пандемията първите клиенти са очаквали събитията онлайн да се случват при доста по-ниски цени. " За тяхна изненада или потрес те получиха радикално друга противоположна връзка от изпълнителите на физически събития и тя е, че в случай че искаш да провеждаш събитие онлайн, би трябвало да подсигуриш доста повече запас от преди, тъй като просто не излиза сметката - след коронавирус нарастнаха трудът, логистиката, материалите, електрическата енергия, продуктите, т.е. съвсем всичко ", споделя Тодорова. А и неналичието на фрагменти води до непрекъснат ценови напредък на услугите, и то най-много на тези, свързани с доста труд - създаване на декори, подиуми, монтаж на съоръжение, дизайн, измисляне на концепции и други.

" Сериозните компании в сектора за жалост също понижиха ресурсната си обезпеченост и в този момент мъчно посрещат по-голямото търсене. Ефектът от това е, че доста събития не могат да се проведат онлайн, тъй като просто липсва запас за тяхното застраховане. За тях остава опцията да се проведат онлайн, да се отсрочат отсега нататък или да бъдат напълно анулирани ", акцентира Калоян Тодоров.
Как вирусът предизвика развиването на промишлеността
" Именно поради коронавирус ние преоткрихме нови типове услуги, които преди този момент не бяха известни или въобще не съществуваха в нашия отрасъл. Това са виртуалните събития като цяло, а в частност - виртуални подиуми, зелени студия, виртуални изложби, виртуални платформи, виртуални празненства, виртуални гласувания, многоезични виртуални преводи, стрийминг платформи, мултиформатни конферентни срещи - всичко това са малко или доста нови услуги и въпреки да ги е имало и преди, през 2020 година избухнаха с невиждани размери ", споделя Невена Тодорова. По техни калкулации нашествието на вируса прибавя над 20% нови артикули и услуги, до момента в който преди него процентите на новостите са били едвам 2-3% годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР