Събитията, които ще определят облика на 2023, са развитието и

...
Събитията, които ще определят облика на 2023, са развитието и
Коментари Харесай

Четири сценария за войната в Украйна

Събитията, които ще дефинират образа на 2023, са развиването и изходът от войната в Украйна.

В предходни години за определящи се смятаха пандемията, популизмите от Тръмп до Орбан и Льо Пен, по-назад - вълните от терористични офанзиви. Изходът от войната ще засенчи даже климатичните промени, по които към този момент се приказва като за надвиснала злополука. Нито рецесията с газовите доставки, нито сривове във високотехнологичния бранш, нито инфлацията ще имат толкоз значително значение, колкото въпросът по какъв начин ще завърши войната в Украйна.

По мотив всяко от тези събития и процеси се е обявявало с самоувереност, че " от през днешния ден светът към този момент не е същият ". Но нито едно от тях не породи фундаментална промяна, каквато е в положение да създаде експанзията на Русия в Украйна.

Преди всичко на макрониво с анексията на Крим през 2014 и нашествието в Украйна 2022 Русия разклати целия интернационален ред след Втората международна война. Този ред беше невиждано резистентен до 2022 макар редица турбуленции през студената война и след нея. Но през днешния ден този порядък е подхвърлен хазартно като зарове в несигурност, а оттова и в областта на редица високи опасности.
Реклама
Редът в света след 1945 година се дефинира като демократичен, което се дължи на поддържането му от високо доверие в мрежа от интернационалните институции, спонсорирани основно от Съединени американски щати след войната. Такива са Организация на обединените нации, МВФ, СБ, СТО и институции на интернационалното правораздаване. Днес този демократичен ред е подложен под въпрос

от Русия. Никога след 1945 рискът той да бъде разграден не е бил толкоз огромен.

Какви са главните сюжети за продължение или прекратяване на военните дейности?

Тук е добре да обобщаваме хода на войната от края на февруари до през днешния ден, защото той дава индикации за вероятните бъдещи развития.
Реклама
Войната стартира с една колкото сладникава, толкоз и инфернална фикция на съветския политически хайлайф - такава страна като Украйна няма, тя е инцидентно отклоняване в историческия развой, двата народа обаче са " приятелски ", имат бездънен общ корен.

Поради това съветските войски ще бъдат посрещнати като освободителна войска. Войната ще завърши за дни, а Киев ще чества по квалифициран в Русия сюжет. Скоро стана ясно, че това е мъчително съновидение.

Украйна се активизира, западният свят с дребни изключения се притече на помощ, филантропична, само че на първо място военна, и Русия смени метода си. Предприети бяха обилни релокации на войските и мощна офанзива в Южна и Източна Украйна, по черноморския й бряг и в областите Луганск и Донецк.

Този упорит опит докара до краткотрайни триумфи, огромна част от Черноморието на Украйна бе овладяно, най-много стратегическите градове Мариупол, а по-късно и Херсон. Тази акция изглеждаше сполучлива, въпреки на фона на първичните проекти да беше много по-скромна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР