Саарланд (на немски: Saarland) е една от шестнадесетте федерални провинции

...
Саарланд (на немски: Saarland) е една от шестнадесетте федерални провинции
Коментари Харесай

Саарланд – малката зелена провинция между Германия и Франция

Саарланд (на немски: Saarland) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Тя граничи с Франция на юг и запад, с Люксембург на запад и провинция Райнланд-Пфалц на север и изток.

Саарланд заема повърхност единствено от 2570 кв. км и има 1.018 млн. индивида население. По повърхност и по население провинцията е най-малката от всички немски Flächenländer ( "провинции с повърхност "), като се изключи градовете-провинции Бремен, Берлин и Хамбург.

Федералната провинция е именувана на река Саар, която е приток на река Мозел и минава през провинцията от юг в посока северозапад. Саар (на френски: Sarre, на немски: Saar, немско наречие Заар ) е река в Североизточна Франция и Западна Германия, и е приток към река Мозел. Тя извира от планината Вогези на границата на Елзас и Горна Лотарингия с два потока, и двата, започващи наоколо до Донон, най-високия връх в северната част на Вож.

Със своите колоездачни направления Саарланд залага на придвижването и разнообразието - фамилни направления по продължение на речни долини, трансгранични направления до Франция и Люксембург или нанагорнище по възвишенията на Хунсрюк (Hunsrück). Прекосете Саарланд удобно по колоездачния маршрут Саар, който беше първият дълъг трансграничен маршрут, отличен с четири звезди от Германския колоездачен клуб ADFC.

Девствена природа и чудесно качество на туристическите пътища - в Саарланд гъстата мрежа от към 50 първокласни маршрута дава обещание неповторими туристически преходи. Само през последните пет години четири първокласни маршрута в провинцията завоюваха званието "Най-красив туристически маршрут в Германия ". А преходът Саар-Хунсрюк-Щайг (Saar-Hunsru-Stin) със своите 180 км беше отличен като най-красив туристически маршрут за 2009 година. Открийте Саарланд по тези прелестни туристически направления!

Саарланд предлага разнородни и трансгранични благоприятни условия за феновете на голфа. Разположените в привлекателни местности и чудесно поддържани голф-игрища карат да затупти сърцето на всеки голфър.

Добрата храна се цени високо в Саарланд. Традиционна домашна кухня от швенкбратен (Schwenkbraten) до питателни картофени гозби, извънредни менюта три звезди или кулинарни опити - тук готвачите избират локални артикули с най-високо качество. Провинцията въодушевява своите готвачи към върхови достижения - тук има най-вече отличени със звездите на "Мишлен " заведения на глава от популацията.

Повечето поданици на Саарланд живеят в градската агломерация, намираща се покрай френската граница, заобикаляща град Саарбрюкен. Саарбрюкен (на немски: Saarbrücken - Заарбрюкен) е столица на провинцията. Градът е академични град, политически, стопански и културен център на Саарланд. Населението му е единствено 175 741 поданици, а гъстотата - 1052 човека/кв. километър.

Саарбрюкен е приветлив град с богат културен плакат, барокова архитектура, френски сексапил и саарландско умеене да се живее. Той е академични град и столица на федерална провинция, стопански център и панаирен град. Столицата на Саарланд се намира в центъра на огромен район сред три страни и в същото време е спокоен и радостен град, в който просто може да се чувствате добре.

Сред историческите монументи на града са каменният мост над река Саар (построен през 1546 г.), готическата ктиторска черква Св. Арнуал от ХІІІ век, замъкът Саарбрюкен от 18-и век. Площадът към църквата Св. Йохан, с неговите бутици, бистра, заведения за хранене и живописни улички, е сърцевината на градския живот в Саарбрюкен.

През 1815 година Саарбрюкен пада под властта на прусите и на два пъти през 20-и век (1919-1935 и 1945-1957) част от територията на Саар е под администрацията на Франция. Поради това, както и поради географската непосредственост с Франция, градът резервира известно френско въздействие.

Бароковите постройки на архитекта Фридрих Йоахим Щенгел свидетелстват за разцвета на града през 18 век. От замъка се разкрива евентуално най-красивата панорама към града, чийто образ и до през днешния ден е белязан от делото на майстора строител Щенгел. Църквата Лудвигскирхе е короната на неговото творчество и се счита за една от най-изчистените в стилово отношение и най-красиви евангелски барокови църкви в Германия.

Градът се обслужва от летище „ Саарбрюкен-Енсхайм “. В Саарбрюкен се намира главният кампус на Университетът на Саарланд (на немски: Universität des Saarlandes). Основан е през 1948 година, а структурата му включва осем факултета и институти, включително Института „ Европа “. Университетът е прочут най-много с научните си проучвания и обучение в областите компютърни науки, компютърна филология и материалознание.

По-големи близки градове са Карлсруе (около 140 км източно), Манхайм (около 130 км североизточно), Франкфурт на Майн (185 км североизточно), Щутгарт (210 км източно), Люксембург (Люксембург, 90 км северозападно), Мец (Франция, 80 км западно), Нанси (Франция, 120 км югозападно) и Париж (Франция, 400 км западно).

Саарбрюкен е обвързван чрез градски превоз с френския град Саргемин (Sarreguemines), което разрешава елементарно пресичане на границата сред двете страни. Саарбрюкен е обвързван и със сателитния град Фьолклинген, където се намира мината и остарялата фабрика за стомана " Фьолклингер Хюте " (Völklinger Hütte) - първият промишлен монумент, разгласен за Световно завещание от ЮНЕСКО през 1994 година и един от централните обекти по Европейския маршрут на индустриалното завещание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР