С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ

...
С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ
Коментари Харесай

Уникален медицински център във Варна отбеляза 50-годишен юбилей

С юбилейна среща Клиниката по нефрология и диализа в УМБАЛ " Св. Марина “ означи 50-годишната от основаването на Центъра по хемодиализа, с което е сложено началото на  бъбречно-заместителната терапия във Варна.

Тържественото събитие бе отдадено на достиженията на клиниката през годините. Бяха припомнени напъните и делата на доайените, на всички лекари и медицински експерти през годините и до сегашния миг, чието професионално минало и бъдеще е обвързвано с нефрологията и диализата във Варна.

Празникът стартира с водосвет за здраве и благополучие. В своето одобрение изпълнителният шеф на УМБАЛ " Св. Марина “ проф. доктор Силва Андонова посочи, че предшествениците и сегашният отличен екип на Клиниката по нефрология и диализа имат голяма заслуга за  мястото, което заема клиниката като водещ център в България за лекуване на пациенти с хронични бъбречни болести. Проф. Андонова  благодари за високия професионализъм, благородството, човечността и всеотдайността в работата, както и за образованието на младите експерти, които са избрали нефрологията за своето професионално развиване.

В приветствен адрес от Ректора на МУ-Варна проф. доктор Светослав Георгиев бе маркирано, че актуалният екип на Клиниката следва праволинейно упоритостта на нейния пръв началник проф. доктор Димитър Ненов в ежедневната клинична процедура да се усвояват и вкарват всички нови способи на проучване и лекуване, които се ползват в Европа и света.

В презентация актуалният началник на Клиниката по нефрология проф. доктор Светла Стайкова акцентира, че варненската клиника е с неповторима структурата и е единствената в страната, в която се ползват всички съществуващи лечебно-диагностични способи в нефрологията. На пациентите с бъбречни болести се дават консервативно лекуване, всички диализни способи на бъбречно-заместителна терапия, бъбречна трансплантация, както и диспансерно наблюдаване и лекуване на трансплантирани пациенти. В съдействие с другите структури на УМБАЛ " Св. Марина “ гр. Варна  се ползват нужните инвазивни и неинвазивни образни диагностики и проучвания. 

За принос в развиването на Хемодиализния център към УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна бяха наградени доцент доктор Михаил Делийски, доктор Ангел Ангелов, ст.м.с. Стефка Грънчарова, инж. Йонка  Танчева и лаборант Снежа Аргирова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР