С всяка изминала година сгъваемите екрани, които са една от

...
С всяка изминала година сгъваемите екрани, които са една от
Коментари Харесай

Motorola Razr 40: Най-достъпният смартфон със сгъваем екран е впечатляващ

С всяка минала година сгъваемите екрани, които са една от най-големите нововъведения в мобилните телефони напоследък, стават все по-разпространени и все по-достъпни. Motorola Razr 40 обаче прави нещо, което никой различен сгъваем телефон не е правил до момента, а точно да бъде нареждат като устройство за необятен кръг консуматори, поради салдото сред цена, дизайн и спецификации.

Той може да не е модернист във връзка с хардуера и да не ви смае с продуктивност, само че несъмнено е точният уред за вас, в случай че новата форма и сгъваем екран ви изкушават.

След като първа пусна съвременен сгъваем телефон през 2019 година, Motorola е един от по-опитните производители в тази област на мобилния пазар. За 2023 година Razr се завръща още веднъж с нов дизайн и атрактивна цена. Същевременно за първи път Razr 2023 е гама от два модела, а на множеството пазари елементарното издание се назовава Razr 40 в опит да се обвържат телефоните със серията Motorola Edge 40. Съществува и Razr 40 Ultra, който към този момент разгледахме в в детайли ревю.

От известно време тествам Razr 40 и макар че има по-малък външен екран спрямо Ultra дружно с няколко понижения в спецификациите, той към момента е превъзходен флип телефон и, може би най-важното, цената го прави най-хубавият избор за множеството хора сега. Ето кои са най-важните неща за него.

Дизайн и направа

Razr 40 не наподобява на предходните три сгъваеми Razr, като Motorola е тръгнала в друга посока с дизайна на този телефон.  Той не наподобява толкоз на емблематичните дизайни на старите Razr в интерес на квадратна форма, удивително сходна на серията Samsung Galaxy Flip.  Разбира се, има и разлики, като да вземем за пример ориентацията на камерите. Въпреки това, в случай че се вгледате по-внимателно, задният похлупак от веганска кожа на Razr 40 в действителност му придава известна характерност. Винаги съм харесвал телефони от веганска кожа и този е следващият в листата.

Тя освен наподобява добре – предлага се в Summer Lilac и Vanilla Cream дружно с тестваната от мен Sage Green – само че и предлага добър захват и съгласно Motorola е устойчива на петна. Сгъваемите телефони са задоволително деликатни, тъй че е хубаво да не се притеснявате за задното стъкло.  Металната рамка се предлага в подобаващ цвят, с изключение на в сребрист при модела Cream (както и твърдия пластмасов калъф в кутията), тъй че като цяло Razr 40 наподобява в действителност доста стилно. Според мен стилният детайл е изпълнен доста добре, въпреки че повече цветове биха били добре пристигнали.

Motorola предлага единствено водоотблъскващо покритие с рейтинг IP52 – Galaxy Z Flip 5 е IPX8 – и сгъваемите устройства към момента се усещат нежни по разнообразни способи.  Разбира се, Motorola акцентира дизайн без пролуки, когато телефонът е затворен, който е присъщ за серията.

Тези, които водят по-градски метод на живот, няма да би трябвало да се тормозят толкоз доста, а пантата на Razr 40 е нещо красиво. Вътрешният екран грижливо изчезва във формата на сълза от вътрешната страна, с цел да разреши дизайн без пролуки, а пантата може да държи екрана под съвсем всеки ъгъл, който желаете, тъй че не е просто затворен или изцяло отворен. Лично аз бих по деликатен при потреблението на модела в малко по-полеви условия, носенето му на плаж или прекалено много прилепяне. Без да е афиширано на никое място, мисля, че е той е по-крехък и е добре да го пазите малко повече, изключително за попадане на частици нечистотия или не дай си боже камъчета в пантата или сред двете страни на сгънатия екран.

Екран и високоговорители

Razr 40 трансформира тактиката, когато става въпрос за настройката на двата екрана. Обикновено Motorola залага на огромен външен екран, само че тук има дребна 1,5-инчова версия, сходно на по-старите Galaxy Z Flip 3 и 4.

От Motorola ми споделиха, че това частично е метод да се помогне на притежателите да употребяват телефона си по-малко. Можете да употребявате външния екран, с цел да получавате основна информация и да изпълнявате разнообразни задания, като по този метод ще си спестите отварянето на телефона и изкушаването от тежки приложения.

Отворете Razr 40 и ще получите съвсем същия 6,9-инчов pOLED екран като този на Razr 40 Ultra. Разликата с по-премиум модела е, че той има доста по-голям 3,6-инчов външен екран.  Вътрешната разлика е, че Razr 40 има 144Hz периодичност на освежаване, а не 165Hz, само че това не е от изключително значение в огромната скица.

С диагонал 6,9 инча има задоволително място за работа, макар че съотношението на страните 22:9 е доста високо и значи, че достигането на горната част с една ръка е много мъчно. Full HD+ резолюцията от 2640 x 1080 е прелестен баланс на рязкост, без да се жертва ненужно животът на батерията.

Контрастът и цветовете са постоянни, а яркостта е 1400 нита. Вътрешният екран няма дефекти. Определено можете да видите и усетите къде се сгъва екранът, само че това не отвлича вниманието при приложимост. Благодарение на пантата, която може да държи телефона отворен под разнообразни ъгли, Razr 40 може да прави някои хитри трикове с разграничен екран, като да вземем за пример да разделя приложението на камерата на две елементи, което ви дава доста повече благоприятни условия за ъгли, както и за правене на селфита, без да държите телефона.

Липсата на жак за слушалки не е шокираща, а стерео високоговорителите не са нещо, на което би трябвало а се отделя изключително огромно внимание. Те са подобаващи за видеоклипове в YouTube или за приемане на повикване по високоговорител, само че не очаквайте да получите нещо завладяващо или кинематографично от тях.

Спецификации и продуктивност

Именно в главните спецификации Razr 40 ненапълно разкрива за какво е доста по-евтин от Ultra и от други сгъваеми телефони. Това е завръщане към старите пътища на сгъваемия Razr, където процесорът не е от флагманско равнище.

Вместо Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, който се намира в Ultra, получавате Snapdragon 7 Gen 1. В България се предлага единствено една версия с 8 GB RAM и 256 GB памет – и тук няма слот за microSD карта.

Производителността е смесена и за благополучие неприятната ѝ страна е краткотрайна, тъй като това е един от тези телефони, които са неловко забавени при първото зареждане. Въпреки това, дайте му малко време да се успокои и нещата ще вървят изцяло добре.

Не е стремително бърз, само че продуктивността е задоволително добра, с цел да не е нещо, което да изпъква.

Сравнителни проби на Motorola Razr 40

Бенчмарковете на Razr 40 са предстоящо по-ниски от тези на противниците, само че не позволявайте да ви отхвърлен, изключително когато това е разбираемо на тази цена.

Не се пести от съгласуваност с Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, NFC и 5G, които са на борда.

Камери

Настройката на камерата на Razr 40 е малко по-различна от тази на модела Ultra. Те имат една и съща 32Mp селфи камера (вътрешна) и 13Mp ултраширока/макро камера извън, само че зрителното поле на Ultra е необичайно по-тясно – 108 градуса против 120.

Основната камера тук е 64Mp, тъй че е с по-висока разграничителна дарба от 12Mp на Ultra, само че има по-бавна бленда от f/1,7 вместо f/1,5. Като цяло обаче имате едни и същи три камери във връзка с това, което вършат.

Представянето е смесено, като главната камера (която се разделя на пиксели до 16 Мп) се оправя относително добре при обичайно осветяване с остри и цветни резултати, само че още преди да доближи слаба светлина, стартира да се бори. За мен това беше изключително значимо във връзка с фокуса – макар съществуването на OIS (оптична стабилизация на изображението) и лазерен автофокус.

Приемливи резултати при слаба светлина са вероятни, само че би трябвало да имате време и самообладание да държите телефона устойчиво, до момента в който той си свърши работата. Тук формата оказва помощ много тъй като можете да оставите телефона някъде да снима и да свърши добре работата си, даже да нямате статив.

Ултрашироката камера е потребно допълнение в избрани обстановки, само че спрямо главната камера наподобява размита в множеството фотоси. Тя се употребява и при избора на макрорежима в приложението и изисква известно хладнокръвие, с цел да се получат положителни резултати.

За моя изненада точно вътрешната 32Мр камера за селфита се оказа най-постоянна и надеждна. Тя се разделя на пиксели до 8 Мп и това ви дава прелестен баланс на детайлите, без да се постанова да качвате огромни файлове в обществените мрежи или да задръствате облачното вместилище.

Впечатляващо е, че тази камера може да снима видео с качество до Ultra HD при 30 фрагмента в секунда. Вероятно обаче ще желаете да употребявате главната камера за видео, защото OIS оказва помощ за гладкото протичане на събитията, макар че и тя предлага същите настройки за качество.

Живот на батерията и зареждане

Със своите 4200 mAh батерията в Razr 40 не чупи върхове по устойчивост, само че освен размерът е от голяма важност. В нормалния ни тест на батерията PCMark телефонът реализира стабилен, само че междинен резултат от 10 часа и 15 минути.

Истинската вест тук обаче е, че смарт телефонът непрекъснато ми осигуряваше два дни потребление. Обикновено не съм натоварващ консуматор, само че заради тестването на телефона го използвах повече, в сравнение с нормално.

Motorola дава 33W бързо зарядно устройство в кутията, само че Razr 40 има малко по-ниска мощ – 30 W. Това не е изключително бързо по актуалните стандарти, само че въпреки всичко може да ви обезпечи прилични 60% с 30-минутно зареждане.

Радващо е, че Razr 40 има безжично зареждане. Не чаках това на тази цена за сгъваем телефон. Разбира се, то е супер постепенно – единствено 5 W, само че е налице, в случай че се нуждаете от него, и тази скорост не е проблем, в случай че го поставяте на зарядното през нощта или в автомобила си до момента в който пътувате.

Софтуер и приложения

Razr 40 работи с Android 13 от кутията и Motorola даде обещание рационални, само че не водещи в промишлеността три актуализации на версиите, които ще ви отведат до Android 16. Ще получите и четиригодишни актуализации на сигурността.

Както Motorola прави от години, операционната система е доста близка до базовата (това, което бихте получили на телефона Гугъл Pixel), единствено с някои елементарни и потребни допълнения. Персонализацията е акцент, както и добре познатите физическите жестове неща като пускане на камерата и включване на фенерчето извънредно лесни – същинска находка, когато държите дете в другата ръка, да ви кажа.

Основното нещо, което може би ще желаете да знаете за софтуера на Razr 40, е по какъв начин работи външният екран.  Той е елементарен за потребление и можете да изберете кои „ панели “ желаете да употребявате на него, като да вземем за пример часовник, време, възпроизвеждане на мултимедия, календар и други (макар и не доста повече).

Намирам го за доста потребен, без да е настойчив, макар че има ограничавания отвън наличните панели. Уведомленията са ослепителен образец, при който можете да видите и толкоз от известието. Електронно увещание за изхвърляне на кофата ми за отпадък се отряза тъкмо преди да каже кой цвят кофа се събира.

Можете също по този начин да употребявате екрана като обзор в действително време на камерата, което значи, че можете да употребявате „ задните “ камери за селфита. Това е остроумен трик, само че е доста мъчно да кадрирате вярно изображението при съотношението на страните 2:1 и дребния размер.

Razr 40 Ultra с по-големия си външен екран може да е по- привлекателен, защото на него можете да стартирате всяко приложение за Android, само че това както стана очевидно към този момент си има своята цена.

В последна сметка

Motorola може да е изгубила част от чара на Razr, като е избрала по-отсечен дизайн, само че това няма огромно значение за този другояче доста сполучлив сгъваем телефон.  Това, което беше първокласна покупка в света на смарт телефоните, в този момент е естествена алтернатива с помощта на цената от 1600 лева на Razr 40. Това го прави по-евтин от доста елементарни флагмани.

И макар тази цена Razr 40 има някои впечатляващи характерности, в това число прилични AMOLED екрани, дълготрайна батерия и солидно софтуерно преживяване. Има даже безжично зареждане, въпреки и доста постепенно.

Разбира се, тук има и дефекти, които би трябвало да се вземат поради при сравнението с Razr 40 Ultra и съперниците. Чипът Snapdragon 7 не е най-бързият, няма подобаваща хидроизолация, а камерите не са прекомерно впечатляващи.  Всичко това обаче е задоволително, с цел да получите флип телефон на рационална цена, което значи, че Razr 40 сега е най-хубавият сгъваем телефон в случай че главното е покупка при по-ниска цена.

Плюсове

    Достъпна цена     батерия, която устоя два дни     Дизайн с веганска кожа     Удобен за потребителя програмен продукт

Недостатъци

    Средни благоприятни условия на камерата     Слабазащита от прахуляк и вода

Спецификации

    Android 13     1,5-инчов OLED екран с покритие     6,9-инчов, 144Hz LTPO pOLED, Full HD+ главен дисплей     Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1     8GB RAM     256GB памет за съхранение     Камери:

64Mp, f/1,7, OIS съществена камера

13Mp, f/2.2 ултраширока камера

32Mp, f/2.4 селфи камера

    4200mAh

30W кабелно зареждане

5W безжично зареждане

    Стерео високоговорители     Страничен скенер за пръстови отпечатъци (бутон за включване)     IP52 Водоотблъскване     Стъкло Gorilla Glass Victus (външно)     5G     Bluetooth 5.3     Wi-Fi 6E     GPS     Nano-SIM     USB-C     73,95 x 170,83 x 6,99 мм (отворен)     184.5/188.5g

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР