С всеки изминал ден продължава да се натрупва обществения гняв.

...
С всеки изминал ден продължава да се натрупва обществения гняв.
Коментари Харесай

/на живо/ Ден 49: Данаил Кирилов хвърли оставка. Площадът непреклонен - а Борисов и Гешев?

С всеки минал ден продължава да се натрупва публичния яд. Антиправителствените митинги в страната не стихват към този момент 49 дни.
Днес от поста министър на правораздаването пожела да си тръгне Данаил Кирилов, поради подигравките по негов адрес, които се ускориха през последните няколко дни. Гражданите обаче са непреклонни - желаят оставката на премиера Борисов и основния прокурор Иван Гешев.

Междувременно пък излезе и следващо парче от пъзела по абсурда “Къщата в Барселона”. По този мотив през днешния ден в 17 ч. жители ще застанат под прозорците на испанското посолство в България. Той е под надпис " Къщата в Барселона – корупция в най-чистия й тип – желаеме следствие и дейности! ".

Това е следващият митинг, който се организира пред дипломатическа институция. Такива към този момент е имало пред посолството на Германия и Съединени американски щати. Демонстрации имаше и пред постройката на Европейската комисия, като главният претекст за спирката на протестиращите е отводът на Европа да реагира на протичащото се у нас. Припомняме още, че преди няколко дни съдружният сътрудник на Меркел в Германия - групата на Германската социалдемократическа партия, също излезе с публична позиция в поддръжка на протестиращите у нас.

Хронологията на днешните събития следим онлайн.

Гореща остава ситуацията освен в столицата, само че и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко регионални града. Основните им претенции са за оставката на кабинета и на основния прокурор Иван Гешев.

Напрегнато бе в седмицата, в която от ръководещите организираха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до конфликти. Имаше принуждение и над публицисти.

По време на конференцията министър председателят Борисов съобщи, че ще беседва с съдружните си сътрудници в лицето на Оперативна програма и ще предложи разновидности. Сред тях е и държавното управление да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че сходен сюжет не стои на масата на обединението.

Премиерът съобщи, че ръководещите ще изискат “рестарт” на страната и обявиха, че ще започват диспути за привикване на Велико национално заседание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе избрана като опит за отклонение на публичното внимание и ход за печелене на време.

ФрогНюз напомня, че голямото неодобрение избухна откакто прокуратурата нахлу в постройката на Президентството, с цел да арестува чиновници от администрацията.

Безпрецедентния ход бе избран като тъпчене на Конституцията и посегателство върху суверенитета на страната. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи несполучлив опит да дебаркира на българския бряг покрай лятната резиденция на Ахмед Доган.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР