С видеообръщение в социалните мрежи учениците от най-старото българско училище

...
С видеообръщение в социалните мрежи учениците от най-старото българско училище
Коментари Харесай

Ученици събират средства за модерен комплекс за извънкласна дейност в Чипровци

С видеообръщение в обществените мрежи учениците от най-старото българско учебно заведение - ОУ " Петър Парчевич " Чипровци, приканиха за поддръжка, нужна им, с цел да осъществен една своя фантазията - да имат освежен комплекс за извънкласни действия.
Идеята идва от самите деца, които считат, че постройката, основана за тази цел преди доста години, само че неизползваема към този момент две десетилетия, може да бъде ремонтирана и още веднъж да се трансформира в прелестно място за образование с фокус към чипровския килим. На Велика събота организират благотворителен концерт и базар. Събраните 5000 лв. не са задоволителни, само че дават вяра, че концепцията може да се трансформира в действителност, изясни петокласникът Самуил Петков.
" Една от концепциите ни беше да пресъздаваме чипровски претекстове на таблет и да се основават нови претекстове, което ще е неповторимо съгласно мен. Може да се основават нови багрила от естествени материали, да могат да се снимат видеа, да каним разнообразни хора и да им описваме за историята на Чипровци, на постройката, на учебното заведение и чипровските килими. Може да вършим тържества, да играем театрални пиеси, да гледаме кино - доста неща могат да се вършат. Технологиите са доста напреднали и желаеме да има нови неща, с които да сбъднем това, което желаеме... Благотворителният концерт беше в събота, правихме базар, правихме зрелище, беше доста хубаво. Според мен ще успеем... "
Идеята за обновяването на Комплекса за извънкласни занимания е част от програмата за честването на 400 години просветно дело в Чипровци, изясни шефът на главно учебно заведение " Петър Парчевич " Лена Георгиева. По думите ѝ, първата крачка ще бъде направена благодарение на общината, която ще финансира ремонта на покрива на постройката:
" Много се е говорило, че през 1624 година за първи път свещеник Илия Маринов загатва, че в Чипровци към католическата черква е проведено учебно заведение и то се счита за първото светско учебно заведение в България. Затова ние наред с други начинания, които ще се осъществят през втората половина на 2023 година и първата половина на 2024 година, взехме решение да стартираме с възкресяването на една постройка, която е издигната с труда на чипровчани, с труда на учители, възпитаници и родители през 80-те години, със средства на няколко предприятия, които са работили по това  време. Тя интензивно се е употребила някъде до 2000 година. За страдание другият проблем, който съществува в дребните градчета като нашето, е понижението на учениците  и заради това, че учениците понижават някак си извънкласната активност се е свила в самото учебно заведение. Но ето в този момент ние взехме решение, че е значимо те да имат един собствен център, да не се чудим в коя стая да се занимават, да местим чинове, маси, а да имат няколко стаи, в които да осъществят своите умения - едното да бъде театралният салон, салон за кино, който може да бъде съживен. В другата зала да има има станове, където те самите да се учат, да демонстрират на гостуващи възпитаници... "
Учениците и техните учители обмислят бъдещи прояви за набиране на средства. А всеки, който счита, че концепцията им си заслужава, може да ги поддържа, с превод по сметката на учебното настоятелство: IBAN BG10 STSA 93000023113070, със строителни материали или непринуден труд. /БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР