С възрастта често настъпват промени в когнитивния ни капацитет. Ново

...
С възрастта често настъпват промени в когнитивния ни капацитет. Ново
Коментари Харесай

Да спиш в компанията на приятни миризми. Ароматерапията подхранва мозъка

С възрастта постоянно настъпват промени в когнитивния ни потенциал. Ново изследване обаче сочи, че има елементарен метод да подсилим мозъка си – като спим изложени на разнообразни аромати.    Учени от Центъра за невробиология на ученето и паметта към Калифорнийския университет инструктирали група възрастни да слагат дифузер за етерични масла на нощното си шкафче и да го включват за по два часа малко преди лягане в продължение на шест месеца.    Излагайки участниците на разнообразни естествени аромати по време на сън, невролозите желали да добият по-добра визия за тясната връзка сред обонянието и паметта.    Резултатите са удивителни. При възрастните от пробната група учените открили 226% по-високи резултати на тест за запомняне на думи спрямо участниците в контролната група. Образно проучване на мозъка пък посочило усъвършенствано положение на мозъчната пътека, която дава отговор за паметта и всекидневно се въздейства отрицателно от стареенето.   Изводите от проучването, оповестени в списание Frontiers in Neuroscience, насочват към обещаващ нов способ за попречване на загубата наизуст в резултат на възрастта. Освен това, за разлика от тежките стратегии за поддържане на когнитивните функционалности, излагането на приятни и леки аромати по време на сън е изненадващо просто. 

Обоняние и памет: Пряката връзка   За разлика от очите, ушите и другите сетивни органи, носът изпраща информацията напряко в зоните на мозъка, които дават отговор за паметта и страстите. Затова миризмите пораждат мощни мемоари и асоциации, каквито облиците и звуците не могат, написа доктор Ерик Корем, създател на AIM7, за Inc.    Както изяснява Майкъл Яса, началник на проучването, „ Обонянието има специфичната привилегия да е директно обвързвано с мозъчния център на паметта “.    За жал, човешкото подушване и паметта стартират да отслабват почти едновременно, сочи изследването. „ Истината е, че след 60-годишна възраст обонянието и когнитивността сякаш падат от канара “, споделя ученият Майкъл Леон.    Ами в случай че предотвратяването на загубата на подушване може да ни помогне да запазим паметта макар годините?    В рамките на проучването хора на възраст сред 60 и 85 години получили дифузер за етерични масла и седем пълнителя – всеки с друг мирис. В продължение на шест месеца преди лягане те включвали дифузера, като всяка вечер редували уханията – на роза, лимон, портокал, лавандула, евкалипт, мента и розмарин. 

Лесен нощен обред за укрепване на мозъка   Половин година по-късно учените открили доста усъвършенстване на паметта при участниците, които били изложени на горепосочените аромати, спрямо контролната група, както и укрепване на мозъчния път, отговарящ за спомените.    За разлика от игрите и нереалистичните режими, включващи десетки миризми всеки ден, този метод се възползва от връзката сред обонянието и паметта чрез стабилно и елементарно излагане на аромати по време на сън.    Не е нужна интензивна подготовка на „ сивото вещество “ – тази самобитна ароматерапия обезпечава сетивния тласък, от който мозъкът се нуждае, с цел да усъвършенства паметта. Най-важното обаче е, че вие жънете изгодите без никакви старания – просто заспивате в компанията на приятни миризми. 

За всеки ангажиран бизнесмен е извънредно значимо да намира време за отмора и грижа за себе си – за мозъка и продуктивността си. Нощният обред би трябвало да се добави към останалите простички практики в интерес на положителното психологично здраве – като благодарността, осъзнатостта и хигиената на съня, които с времето оказват удобно влияние върху познавателните ни качества, написа доктор Ерик.   Въпреки че са нужни още проучвания в тази сфера, обещаващите резултати от цитираното изследване вдъхват вяра, че сензорното обогатяване има капацитета да обърне играта в наша изгода за сметка на остаряването, най-малко що се отнася до паметта.    Затова никога не подценявайте силата на приятните миризми. Оставете носа си да „ подхранва “ мозъка всяка вечер и се събуждайте по-здрави и с по-остър разум. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР