С възпоменателна церемония в Карлово, пред Паметника на загиналите в

...
С възпоменателна церемония в Карлово, пред Паметника на загиналите в
Коментари Харесай

Почетоха паметта на военнослужещите , загинали преди 20 години в Кербала

С възпоменателна гала в Карлово, пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм беше почетена паметта на петимата български военнослужещи, починали на днешния ден преди 20 години при тетористичното нахлуване против база „ Индия “ в иракския град Кербала. Церемонията в Карлово е и в памет всички български военнослужещи, отдали живота си в  интервенциите в Ирак сред 2003 и 2008 година В този интервал Българската войска загуби общо 13 военнослужещи в Ирак. 

Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада отдадоха респект, сервираха венци и цветя, а присъстващите на церемонията сведоха глави в минута безмълвие в памет на починалите. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров. 

 Министърът на защитата Тодор Тагарев посочи в словото си:

" Ние ценим напъните на нашите военнослужещи, приноса им към интернационалния мир и сигурност, и се покланяме надълбоко към героизма и жертвите, които ние дадохме в тези интервенции, и също по този начин достойното носене на службата в спокойно време. Поклон пред паметта на починалите! "

" Длъжни сме да изречем имената и на другите мъже, оставили вечно своята младост при осъществяване на задачата в Ирак ",  заяви от своя страна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов:

" Това са офицерски претенденти Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев. Коленичим пред паметта на бойците, които в спокойно време изгубиха живота си при осъществяване на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат вечно в нас. Изразявам благодарност и към тези потърпевши в тази покруса, понесли философски получените контузии ".

И през днешния ден български мъже и дами с пагон утвърждават името на България като заслужен съдружник и бранител на мира, стабилността и сигурността на Балканите и по света, в това число и в Ирак, посочи адмирал Ефтимов. Военната специалност е работа в името на обществото и Родината. Тя крие опасности и провокации. За да ги понижим в оптималната степен, работим за всестранното обезпечаване на военнослужещите и тяхната натренираност.

Оперативната съгласуемост и общоприети процедури са значима стъпка от нашата активност. Натрупан е опит в интервенциите зад граница, извлечени са поуките - акцентира началникът на защитата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР