С въвеждането на зелените сертификати, започнаха и първите сигнали за

...
С въвеждането на зелените сертификати, започнаха и първите сигнали за
Коментари Харесай

Сигнал: Не допускат санитарка до работа, но не й дават и отпуск

С въвеждането на зелените документи, започнаха и първите сигнали за хора, които не са допускани на работа. Сертификатите за имунизация, преболедуване или негативен антигенен или PCR тест, са наложителни за работещите в лечебните заведения и домовете за възрастни хора. Отсрочка без наказания имаше до през днешния ден. Нарушителите към този момент ще бъдат глобявани.

От получихме сигнал за санитарка от клиниката " Свети Наум ", която не е позволена до отделението. От болничното заведение са поискали тя да си заплати теста. Така и не й връчват писмена заповед.

Поради съществуването доста високи антитела и противопоказание за имунизация затова, персоналният й доктор взема решение, че ще й даде оптимално време болничен.

Когато го декларира на завеждащата отделението и взема решение да си тръгне, от болничното заведение й вършат гратис тест, тъй като нямат задоволително личен състав и за тях е проблематично толкоз време да отсъства.

Свързахме се с болничното заведение, с цел да попитаме каква е политиката им във връзка с документите и дали има съответни чиновници с подобен проблем. Оттам ни дадоха отговор, че не могат да разясняват такива проблеми по телефона, само че показаха противоречие с издадената от министъра на опазването на здравето заповед за зелени документи.

Какво споделя законът?

Кодекс на труда:

Отстраняване от работа:
 Изтече гратисният интервал за зелени документи, към този момент ще има санкции Изтече гратисният интервал за зелени документи, към този момент ще има санкции
От през днешния ден, 25 октомври, стартират засилени инспекции за зелени документи. През миналите дни управляващите отпуснаха гратисен интервал, с цел да м...

Чл. 199. (1) Работодателят или непосредственият началник може да в профил краткотрайно от работа служащ или чиновник, който се явява в положение, което не му разрешава да извършва трудовите си отговорности, използва през работно време алкохол или друго мощно упойващо средство.

(2) Отстраняването продължава, до момента в който служащият или служителят възвърне годността си да извършва избраната му работа.

(3) През времето, до момента в който трае отстраняването, служащият или служителят не получава трудово заплащане.

Временното премахване от работа на служащия или служителя съставлява възбрана, наложена му от работодателя или непосредствения началник, да продължи да извършва трудовите си отговорности за избран интервал от време. През това време трудовото правно отношение се резервира. Мярката по член 199 от КТ не съставлява дисциплинарно наказване, заради което няма спънка тя да се кумилира с налагането на дисциплинарно наказване, в случай че действието съставлява нарушаване на трудовата дисциплинираност по член 187 от КТ.

Отстраненият може да оспори дейностите, учредени на член 199, алинея 1 от КТ по правосъден ред и да претендира анулация на мярката, както и обезщетение по член 214 от КТ.
 Зелен документ - всичко, което би трябвало да знаете като обсег и приложение Зелен документ - всичко, което би трябвало да знаете като обсег и приложение
От 21 октомври в България влезе в действие така наречен зелен документ. Четири разновидността на зеления документ Зеленият документ обгръща че...

Чл. 214. Работник или чиновник, който е бил нелегално отхвърлен от работа от работодателя или от непосредствения началник, има право на обезщетение в размер на брутното му трудово заплащане за времето на противозаконното премахване.

Обезщетението се дължи солидарно от работодателя и отговорните длъжностни лица.

Недопускане до работа:

Обезщетение при недопускане на работа

Чл. 213. (Изм. и доп. – Дъждовни води, бр. 100 от 1992 година, в действие от 01.01.1993 г.) (1) При нелегално недопускане на служащ или чиновник, с който е основано трудово правно отношение по реда на глава пета, да постъпи на работа работодателят и отговорните длъжностни лица дължат солидарно на служащия или служителя брутното трудово заплащане за съответната служба от деня на явяването, с цел да постъпи на работа, до неговото фактически допускане на работа.
 Новите ограничения: Всички действия на закрито - единствено със зелен документ Новите ограничения: Всички действия на закрито - единствено със " зелен документ "
Всички действия на закрито ще се правят единствено при съществуването на зелен документ - приключен цикъл на имунизация, преболедуване, направ...

(2) Работодателят и отговорните длъжностни лица солидарно дължат обезщетение на служащия или служителя, когато нелегално не са позволили на работа през времето, до момента в който трае осъществяването на трудовото правно отношение. Това обезщетение е в размер на брутното трудово заплащане на служащия или служителя за времето на противозаконното недопускане на работа.

Какво може да направи служителят?

Можете да поискате писмена заповед, с която работодателят да Ви задължава да визиите сходен документ за предприятието. Също по този начин и писмена заповед за недопускането или отстраняването Ви от работа.

Ако не получите такава, можете да пуснете заявление до деловодството /с образец и за Вас с входящ номер/, че сте се явили на работа на тази дата, в какъв брой часа и че не са Ви позволили или са Ви отстранили от работа. Ако откажат да одобряват заявката, може да бъде изпратено с пощальон с противоположна квитанция. Добре е да имате и очевидци.

Важно е всеки ден при започване на работния ден да се явявате на работното си място и да уведомявате работодателя, че сте се явили. Ако Ви се връчи заповед за уволняване, можете неотложно да потърсите правна помощ и обжалване в съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР