С усмивки и енергични ръкостискания, Северна Корея и Китай използваха

...
С усмивки и енергични ръкостискания, Северна Корея и Китай използваха
Коментари Харесай

Вождовете Ким и Си демонстрираха близки отношения

С усмивки и енергични ръкостискания , Северна Корея и Китай използваха изненадващата аудиенция на севернокорейския комунистически водач Ким Чен-ун, с цел да покажат, че макар неотдавнашното напрежение, Пхенян към момента има мощен бранител и Пекин няма да бъде заобиколен в полемиките за ориста на непредвидимия му комшия, отбелязва " Асошиейтед прес ".

Секретните диалози на севернокорейския водач Ким Чен-ун с китайския президент Си Цзинпин (превърнал се в това време в цялостен стопанин на Китай по сходство на китайския водач Мао Цзедун) в Пекин имаха за цел възстановяване на позициите на двете страни преди предстоящите срещи на Ким с южнокорейския президент Мун Дже-ин и американския президент Доналд Тръмп през идващите седмици.

Основната цел на Пекин е да удостовери още веднъж смисъла си за тези диалози, от които той е изключен. Китай наподобява все по-изолиран, откакто връзките му със Северна Корея се утежниха, а Пхенян протегна ръка на Сеул и Вашингтон.

 Ким Чен-ун увери Китай в нуклеарното си разоръжаване
Ким Чен-ун увери Китай в нуклеарното си разоръжаване

Ким е поканил президента на Китай да посети Пхенян

" Посещението на Ким Чен-ун демонстрира, че Китай не е маргинализиран, а играе водеща роля. Това съхранява огромна част от репутацията на Китай ", акцентира Пан Жонгинг, който е специалист то Северна Корея в Университета Ренмин в Пекин.

Официалните информации от двете страни през днешния ден обрисуват с приповдигнат звук топлите връзки сред двамата водачи в опит да омаловажат напрежението поради създаването на нуклеарни оръжия междуконтинентални балистични ракети от страна на Северна Корея.

В тези информации " Ким още веднъж удостовери обичайното другарство сред двете страни, като че ли нищо не се е случило, откакто връзките се утежниха до невиждано ниски равнища ", показва Бони Глейзър, който е специалист по Азия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

Отношенията сред двете комунистически страни се обтегнаха, откакто Китай поддържа по-тежки наказания на Организация на обединените нации против Северна Корея и спря вноса на въглища и желязна руда. През предходната година Пхенян като че ли се опитваше да унижи Пекин, насрочвайки част от ракетните си тествания по време на провеждането на огромни международни срещи на високо ниво в Китай.

 Китай удостовери за визитата на Ким Чен-ун
Китай удостовери за визитата на Ким Чен-ун

Стратегическо посещаване в Пекин

Ким посети импровизирано Китай по покана на Си Цзинпин, посочи формалната китайска новинарска организация " Синхуа ", в първото си посещаване в чужбина, откогато пое властта през 2011 година " Синхуа " посочи, че визитата е траяло от неделя до сряда, само че това явно е включвало времето за пътешестване от Пхенян със специфичния брониран трен, с който Ким е пътувал и който скрито е дошъл в Пекин в понеделник и е тръгнал в противоположна посока във вторник следобяд.

Въпреки че Китай се опита да резервира в загадка визитата на Ким Чен-ун, а в сряда го дефинира като " импровизирано ", китайските управляващи са му отдали подобаващите почести като държавен глава, в това число гала по посрещане и военни почести на пл. " Тянънмън " в центъра на китайската столица.

Си и брачната половинка му също по този начин са дали прием за Ким и брачната половинка му. Освен това те са следили дружно художество зрелище.

За Китай визитата също по този начин прожектира пред китайската общност, че Си Цзинпин е твърдо решен да направлява връзките на Пекин със Северна Корея по метод, който е в услуга на ползите на Китай.

Анализатори показват, че Ким може да е почувствал нужда да се съветва с обичайния съдружник на страната си преди срещите на върха с Мун Дже-ин и Тръмп. Неговият изолиран татко - Ким Чен-ир, за първи път посети Китай като водач на Северна Корея през май 2000 година, с цел да се съветва с китайското държавно управление преди срещата си с някогашния южнокорейски водач Ким Де-чун.

Китай също не би желал първата среща в чужбина на Ким да бъде с някой различен с изключение на със Си Цзинпин.

" Това е Китай, затвърждаващ районната си надмощие и въздействие, наблягайки: " Хей, първо с мен ще приказваш ", разяснява Майкъл Ковриг, който е старши консултант за Североизточна Азия в Международната спешна група.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР