С ускорени темпове продължава модернизацията на Сухопътните войски. Успоредно с

...
С ускорени темпове продължава модернизацията на Сухопътните войски. Успоредно с
Коментари Харесай

Как изглежда напълно новата екипировка на Сухопътните войски

С ускорени темпове продължава модернизацията на Сухопътните войски. Успоредно с мегапроектите по закупуване на нови бойни машини и артилерийски системи, модернизацията на базовия ни танк Т-72, от близо половин година бойците, сержантите и офицерите са снаражени с изцяло нова персонална екипировка по най- високите стандарти на НАТО. Какво съставлява тя и какви нови благоприятни условия дава на персоналния състав за осъществяване на бойни и образователни задания, отговорите потърси репортерът в униформа, капитанът от запаса Николай Минков в 61-ва механизирана бригада в Карлово.

Това е изцяло новата екипировка на Сухопътните войски. Тя се състои от чист нов модел каска, с уред за нощно виждане. Тактическо елече и тактически колан. Не на последно място имаме и модифициран автомат " Калашников ", допускащ монтирането на лазарен прицел, дневен мерник, телескопичен приклад и дръжка, позволяваща водене на прецизен огън.

Тактическото елече има четири джоба, побиращи 8 пълнителя за автомат. Отделения за противогаз и медицински пакет. Сгъваема лопатка.

" Доволен съм, че успяхме да махнем сумката, която се влачи последните 80 години ", съобщи генерал-майор Махаил Попов, пълководец на Сухопътните войски.

Новият вид каска, с изключение на високото равнище на отбрана, съчетано с анатомична структура, даваща комфорт на военнослужещия, предлага и спомагателни функционалности.

" Новата каска е приспособена с лайсни, които разрешават най-много прикачването на спомагателни модули. В момента сме с нощен визьор. Досега Сухопътните войски бяха слепи нощем. Благодарение на нощния визьор ние можем да изпълняваме нашите бойни и тактически задания безпроблемно ", добави редови войник Андонов.

Сухопътните войски имат към този момент имат подписано рамково съглашение и два контракта за доставка на самостоятелни средства за балистична отбрана - каски и бронежилетки.

" Във времето ще преценим какви спомагателни детайли за закрепване ще са нужни - съгласно отзивите, които получаваме от войските. Хубавото е, че самостоятелната екипировка се употребява освен по време на учения. Тя се употребява и при предоставяне на дежурства, което улеснява военнослужещите, когато са на наряд, изключително тези, които дават въоръжен наряд ", разясни генерал-майор Михаил Попов, пълководец на Сухопътните войски.

Редник Мария Ганчева към този момент няколко месеца е снаражена с новата екипировка. Имала е опцията неведнъж да я тества по време на полеви занятия и при наряд.

" Новата екипировка е доста комфортна. В съпоставяне със остарялата екипировка при тази тежестта е разпределена по цялото тяло, не натоварваме единствено една избрана зона. Много елементарно регулируема. По-маневрени сме с нея ", добави редови войник Мария Ганчева.

" Екипировка има за всички, от мен до последния боец в Сухопътни войски. Със сигурност във времето ще създадем спомагателни поръчки, защото твърдо се надявам персоналният състав да продължи да се усилва, само че всеки ще бъде оборудван с нея ", акцентира още
генерал-майор Михаил Попов.

Командването на Сухопътните войски работи и за рационализация на базовия автомат " Калашников ".

Първите мнения от подобренията са повече от положителни.

" Новият оптически уред служи за водене на точна, прецизна, пукотевица до 50 метра и далекобойност до 300 метра ", съобщи Огнян Методиев.

Телескопичният приклад дава опция за самостоятелна конфигурация по отношение на анатомичните данни на всеки обособен боец.

Командването на Сухопътните войски има упоритостта до края на годината да подписа рамково съглашение с компания реализатор за цялостна рационализация на автомат " Калашников ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР