С три старта в рамките на три дни Банско ще

...
С три старта в рамките на три дни Банско ще
Коментари Харесай

Банско приема елитa в Световната купа по ски за жени с три старта

С три старта в границите на три дни Банско ще стане център на борбата в разгара на сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите. В петък, събота и неделя най-хубавите скиорки ще вземат участие в две спускания и един старт в супер-гигантския слалом на пистата " Марк Жирардели " в българския курорт.

Микаела Шифрин, София Годжа, Федерика Бриньоне, Естер Ледецка, Петра Влъхова, Виктория Ребенсбург, Никол Шмидхофер и всички останали звезди на спорта ще взе участие в стартовете под връх Тодорка.

По предварителна стратегия в Банско трябваше да има едно втурване и едно супер-Г. Отмененият старт във Вал д’Изер на 21 декември докара до смяна в графика и прибавяне на още едно съревнование.

" Този е най-скиорският уикенд за целия сезон, тъй като от другата страна са мъжете в Кицбюел и знаете, че това е топ надпреварата за сезона. Тоест петък, събота и неделя целият свят, нагледно казано, ще гледа ски. Мъжете са в Кицбюел, а дамите са в Банско ", сподели ръководителят на българската федерация по ски Цеко Минев.

Снимка на деня: Банско в подготовка за Световната купа по ски >

Банско е хазаин на Световната купа по ски за шести път. Дебютът беше през 2009 година с три старта при дамите, а две години по-късно и мъжете се състезаваха в българския курорт. През 2012 година имаше стартове и при мъжете, и при дамите. Последните две семейства бяха през 2015 и 2019 година

За тази година страната отпусна 1.2 милиона лв. за провеждането на надпреварите.

Какво следва на пистата

Дотук в дисциплината втурване се организираха три от плануваните девет старта. Във всеки от тях имаше друг победител – в двете спускания в Лейк Луис победиха Естер Ледецка и Никол Шмидхофер, а в Алтенмаркт – Корин Сутер.

За дребния бистър глобус в дисциплината води Сутер с 225 точки, следвана от Ледецка (182), Шмидхофер (154), олимпийската шампионка София Годжа има 112, а Франческа Марсалия – 110.

Оспорвана е борбата и в дисциплината супер-Г, където дотук се организираха единствено два старта. Виктория Ребенсбург завоюва в Лейк Луис, а Годжа в Сен Мориц. В класирането германката е водач със 126 точки, пред Федерика Бриньоне (116), Сутер и Годжа с по 100, и Никол Делаго (87).

Стартовете в Банско са доста значими за Шифрин, която може да усили преднината си за Големия бистър глобус при преполовяването на сезона. След 18 от всички 40 старта американката има 975 точки в генералното класиране, а Петра Влъхова е със 726.

Словачката ще взе участие в стартовете в Банско, само че дотук тя не е взела нито една точка в скоростните дисциплини през сезона.

График на надпреварите
24 януари 10.45 ч. първо втурване (пряко по Диема Спорт 2)
25 януари 10.45 ч. второ втурване (пряко по Диема Спорт 2)
26 януари 10.15 ч. супергигантски слалом (пряко по Диема Спорт 2)

Състезанията ще бъдат излъчени на запис и по Евроспорт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР