С три нови мерки, финансирани със средства от Оперативна програма

...
С три нови мерки, финансирани със средства от Оперативна програма
Коментари Харесай

Бизнесът, социалната и здравната система получават подкрепа с три нови мерки

С три нови ограничения, финансирани със средства от Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси ", ще бъдат подкрепени бизнесът, обществената и здравната система по време на пандемията, провокирана от COVID-19, оповестяват от общественото министерство. Общата стойност на ограниченията е 315 млн. лева

До края на годината ще бъде отворена за кандидатстване интервенция "Патронажна грижа + " с бюджет от 85 млн. лева Допустими претенденти са всички общини. По мярката ще продължи даването на почасови здравно-социални услуги по домовете на възрастни, хора с увреждания и карантинирани, както и доставка на храни, медикаменти и подпомагане за неотложни административни услуги. Въвежда се и спомагателен разходен стандарт във всички обществени услуги, които са държавно делегирани действия. Той ще даде опция за осъществяване на незабавни ограничения по предварителна защита на заразяването, стерилизация на постройките, тестване на личния състав и потребителите, преграждане на пространства, спомагателни заплащания на личния състав за ексклузивен труд, обезпечаване на компютърна техника и други С поддръжката да бъдат обхванати общо 53 000 консуматори и личен състав в обществените услуги.

От 29 октомври т.г. чиновниците във компании, които са директно наранени от краткотрайните ограничавания, свързани с противоепидемичните ограничения, имат право на отплата за интервала на неплатен отпуск. Компенсацията е в размер на 24 лева за 8-часов работен ден за интервала на неплатения отпуск. При ненапълно работно време, компенсацията ще се пресмята съразмерно на работното време в трудовия контракт. Компенсациите ще се поставят за интервал до 60 дни неплатен отпуск. Бюджетът на мярката "Запази ме " е 50 млн. лева, с които се чака да бъдат обхванати над 33 000 служащи и чиновници. Операцията се осъществя от Агенцията по заетостта.

До края на годината е обезпечен спомагателен запас от 120 млн. лева за продължение поддръжката за медицинския и немедицинския личен състав в лечебните заведения и здравните инспекции, който се бори с пандемията на първа линия. До момента за погашение на спомагателни месечни хонорари в размер на 1000 лева бяха отпуснати 120 млн. лева Очаква се над 23 000 чиновници на първа линия в борбата с COVID-19 да бъдат подкрепени със средствата от ОПРЧР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР