С традиционен ритуал днес бе открита гроздоберната кампания в плевенския

...
С традиционен ритуал днес бе открита гроздоберната кампания в плевенския
Коментари Харесай

Откриха с ритуал гроздобера в плевенския Институт по лозарство и винарство

С обичаен обред през днешния ден бе открита гроздоберната акция в плевенския Институт по лозарство и винарство /ИЛВ/. Директорът на института проф. доктор Иван Пачев и кметът на Плевен Георг Спартански изсипаха първото обрано грозде в дървен съд. После, както е обичаят, две девойки започнаха да го мачкат с боси крайници, с цел да стане хубаво виното.
В тържеството се включи и Северняшкият отбор „ Иван Вълев “ – с осъществявания, свързани с традициите в гроздобера и винарството.
„ Тази година гроздето е доста по-малко от предходната, само че за сметка на това се надяваме да е с по-високо качество “, сподели проф. доктор Иван Пачев. Той разясни, че при високи температури денем и ниски през нощта се основава изискване за уравновесено произвеждане на захари и киселини в самото грозде. А това въздейства на качеството на виновността.
„ Гъмзата постоянно е била горделивост за Плевенския край. Тя е единственото представително вино за Централна Северна България. Ние можем да се похвалим, че поддържаме сорта и вършим вино от него. За страдание той към този момент съвсем не се отглежда – масиви с гъмза има единствено във Видин и в лозята на ИЛВ – Плевен, където се поддържа генофондът на България. Ако успеем да приберем гроздето в точния момент, виното ще бъде хубаво. Един от огромните ни проблеми е неналичието на работна ръка “, добави проф. Пачев.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР