С толкова много видове кордажи на пазара, избирането на кордаж

...
С толкова много видове кордажи на пазара, избирането на кордаж
Коментари Харесай

Предимства и недостатъци на различните кордажи

С толкоз доста типове кордажи на пазара, избирането на кордаж може да се окаже объркващо предизвкателство. Има стотици артикули, всред които би трябвало да направиш своя избор.

Тази публикация е основана за да помогне на играещите тенис:
1) Да научат другите типове кордажи и да схванат техните преимущества и дефекти. С тази информация избирането на кордаж ще бъде по-малко инцидентен избор и ще сведете разновидностите до няколко продукта. Надявам се това да ви спести време и пари.
2) Да схванат смисъла на дебелината на кордажа, килограмите на наплитане и други.

Ще стартираме с двата съществени типа кордажи – естествени и синтетични:
Естествени (Natural gut) – кордажите са направени от кравешки и котешки вътрешности, което ги прави сложни за направа. Поради товa естествените кордажи са най-скъпите на пазара. Те са известни измежду експертите със своята разтегливост, упоритост (не омекват) и необикновен надзор. Заради високата си цена и слаба устойчивост те не се предлагат за играчите от приблизително равнище.
Синтетични (Synthetic gut) – това са многото други типове, които са основани да дават на потребителя разнообразни качества като устойчивост, възприятие, мощ, спин и други Синтетичните кордажи се класифицират в няколко типа:

Найлонов (Nylon)
това е главният и най-популярен артикул в тениса. Също по този начин е и най-евтиният. Сравнително устойчив и не доста предразположен тип кордаж, който предлага огромно количество мощ и „ мята “ много. Недостатък е това, че не пази ръката, както естественият и мултифиламентният тип. Друг минус е фактът, че в нескончаем интервал на игра кордите стартират да се местят.

Полиестерни и кевларни (Polyester & Kevlar)
-това е групата на издръжливите кордажи. Изборът на мощно удрящите, постоянно късащите и играчите, които нямат проблеми в ръката. Очаквайте бързи удари с равнище на контрола малко над междинното. Кевларните (aramid fibre) са извънредно издръжливи и неoмекващи кордажи, само че Ви предлагам да ги смесвате с различен тип кордаж (Hybrid). Полиестерните дават доста повече улеснение при игра. Те са съвършен избор за хората, търсещи устойчивост и надзор.
Мултифиламентни (Multifilament)
-най-добрият и безценен тип след естествения. Най-удобен за игра, пази ръката, само че не и съперника Ви. Предоставя мощ и надзор.
Релефни кордажи (Textured)
– това са кордажите, които са с друга форма и текстура от кръглата (квадратни, триъгълни, шестоъгълни, грапави и др.) Целта на този релеф е да даде повече въртене (spin) на топката.

Напрежение на наплитане – то има максимален резултат върху възприятието, контрола и ненапълно силата на ударите. Всичко зависи от Вашата скорост на удара, скоростта на топката, която идва към Вас и избора на кордаж. Да вземем за образец найлонов кордаж, наплетен на 24 кг. Ще получите дълбочина на удара и мощ. Aко сменим кордажа с полиестерен, ще усетите неотстъпчивост при ударите. Може би ще се чудите къде е отишла всичката Ви мощ? (Да, това е по-твърд кордаж, който дава малко мощ, само че с намаляването на килограмите ще подобрите възприятието и силата до известна степен.) Сега сменяте от найлонов към мултифиламентен. Откъде идва този отскок от кордажа? Защо Вашите дълбоки удари от главната линия излизат в „ навън “ в този момент? Имах клиенти, които скапаха играта си, тъй като подсъзнателно съкратиха удара си, пробвайки се да вкарат топката в очертанията на корта, и когато създадат верния размах (пълен и дълъг), подлагат на критика себе си за дългия удар, излязъл в „ навън “. Не сте Вие повода, а изборът Ви на кордаж и килограми, не се тревожете!

Избиране на килограми на наплитане
Препоръчителните килограми за наплитане, написани на ракетата Ви, са груба начална точка… Те са за ВСИЧКИ играчи, мъже, дами, юноши, възрастни, силноудрящи, „ балонджии “, играчи, играещи плоско, лифтирано, правещи доста асове и така нататък Питате за моето мнение? Започнете с 1,5кг повече от предложения най-малко. Имате потребност от повече дълбочина на ударите си и мощ в сервиза си, или чувствате удара си прекомерно тежък? Намалете с 1,5кг. Скъсявате придвижването си, с цел да вкарате топката в корта, или просто усещате ударите си неконтролирани? Увеличете с 1,5кг.

Науката за наплитането
Когато избирате по-малки килограми (или кордажът Ви е омекнал), в действителност се придава повече сила (сила) на топката. По-меко наплитане (или загуба на килограми) може да докара до загуба на контрол… топката отива по-далеч от мечтаната цел. Говорейки единствено за остарели кордажи, които са омекнали… с цел да запазите контрола, Вие неумишлено намалявате силата и дължината на удара, което понижава “свежото чувство от удара” (прекрасното възприятие, когато играеш с ново наплетена ракета) даже повече… това е повода играчите да презират остарелите кордажи. Най-големият проблем – загубата на надзор – е породена от 2 фактора: 1) омекналите остарели кордажи, и 2) по-мекото наплитане води до по-дълъг контакт сред топката и ракетата… топката остава на ракетата и се освобождава по-късно от кордажа… когато този нов ъгъл на политане на топката не е надъхан със скоростта и техниката на удара Ви, е доста евентуално да изстреляте топката отвън огражденията на корта.

Дебелина на кордажа
Дебелината се отразява най-вече на възприятието и въртенето. Предпочетете тънкия кордаж, доколкото можете да играете без да го късате всяка седмица. По-тънките кордажи са по-удобни, придават повече мощ, повече надзор и/или въртене (спин). В България кордажите най-вече са с дебелина:
1,20мм
1.25мм
1.27мм
1.30мм

Хибрид (Hybrid) – състои се от 2 разнообразни типа кордаж – за хоризонталните и за отвесните корди на ракетата. Хибридното наплитане набира известност при играчите, които желаят да съчетаят качествата на кордажите (сила+издръжливост, спин+контрол и др.). Чрез смесването на разнообразни кордажи състезателите могат да настроят комфорта, издръжливостта, контрола и въртенето при ударите си. Да вземем да вземем за пример мощно удрящите играчи, които могат да намерят комбинацията от улеснение при игра и устойчивост с полиестерен кордаж на отвесните корди (Main) и натурален кордаж на хоризонталните (Cross).

Избирането на кордаж за отвесните корди (Main String) – когато избирате хибрид, би трябвало да имате поради, че “дългите “ корди ще преобладават като цяло при възприятието и удобството за игра. Например, в случай че търсите устойчивост, то по-издръжливият от двата кордажа би трябвало да се постави на отвесните корди, а в случай че търсите повече спин на топката, то тогава сложете „ грапавия “ кордаж на отвесните. За още повече въртене на топката е желателно да изберете по-тънък кордаж.

Избиране на кордаж за хоризонталните корди (Cross String) – „ късите “ корди оказват въздействие върху „ дългите “. Примерно: мек и щадящ кордаж за хоризонталните (естествен или мултифиламентен) може да омекоти възприятието от твърдия и устойчив полиестерен кордаж на „ дългите “ корди.

Избиране на килограми на наплитане – напрежението може да варира съгласно типа на кордажа. Едно от основните правила е „ дългите “ корди да бъдат наплетени по-твърдо от „ късите “. Това е известно наплитане измежду експертите и е положително средство за увеличение на размера на „ центъра “ на ракетата. Препоръчвам Ви разликата в напрежението да е към 1кг, а при хибридно наплитане – най-много 2,5кг.

Вилиан Петров, tennistrenior.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР