С тежки вътрешни противоречия и сериозно разделение, въпреки безусловната победа

...
С тежки вътрешни противоречия и сериозно разделение, въпреки безусловната победа
Коментари Харесай

На фона на разделение: Конгресът на БСП ще избира нов Национален съвет

С тежки вътрешни несъгласия и съществено разделяне, макар безусловната победа на Корнелия Нинова на вършените избори за водач, Българска социалистическа партия се събира на конгрес, който би трябвало да избере нов Национален съвет. Конгресът ще се организира тази събота и неделя.

В него ще вземат участие към 800 делегати, определени на отчетно-изборните конференции в цяла България редом с процедурата за номиниране на претенденти за председателския пост. Обикновено на конгреси се намира метод за спазаряване на гласовете сред делегатите, само че в този момент социалистите не се наемат да предвиждат какво ще стане.

Като се има поради, че Нинова, до момента в който главният ѝ съперник Кирил Добрев получи едвам 14.9%, а Красимир Янков – 2.1% и Валери Жаблянов -1.4%, човек би очаквал много по-лек и неоспорван втори мандат на победителката. Това обаче не е по този начин, тъй като реализацията на политиките и решенията зависи от 180-членния Национален съвет (НС) на Българска социалистическа партия, който има опция да неодобрява политиките на ръководителя и Нинова доста добре знае това. Така чисто теоретично тя още веднъж може да се озове в обстановка, в която да не е способна да прокарва политиките, за които е определена.

Такъв процес наподобява малко евентуален. Въпреки това съотношението на силите в пленума е извънредно значимо и тази привидно по-безинтересна борба се оказва не по-малко значима от тази за водач.

Горчивият опит на Нинова
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР