С тази програма мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на

...
С тази програма мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на
Коментари Харесай

Асен Василев: Мобилизираме 2,5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса

С тази стратегия активизираме 2,5 милиарда лв. в поддръжка на бизнеса. Това сподели служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг, на който беше показана новата Програма " Възстановяване ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

Даваме опция на компаниите, които са дееспособни, само че са употребявали огромна част от компенсациите за пандемията, да вземат заем и да продължат да се развиват, съобщи Василев.

Рамката е въведена април месец предходната година от Европейката комисия. В тази рамка няма потребност да вършим спомагателни процедури за % поръчителство. Фондът на фондовете обезпечава 80% от експозицията. Останалите 20% поръчителство се поемат като риск от банката, която отпуска заема, изясни финансовият министър.

Кредитите ще се дават на естествени пазарни лихви. Цялата изгода от гаранцията отива за това да няма поръчителство, добави той.

Пазарните лихви се разгласяват всеки месец от Българска народна банка, в това число и за другите типове заеми, разясни Диана Митева от една от огромните банки у нас. От своя страна всяка банка си прави разбор, споделя се " рейтинг " на клиентите, които аплайват. Условията за програмата са оповестени обществено: компанията, която кандидатства, би трябвало да има три години финансова история, най-малко една от тях да е на облага. Финансира се до 70% от оборота на компанията за 2019-та или за 2020 година, според от това кой е по-висок, сподели още Митева
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР