С тържествена сесия започна празничният ден в Бургас. На нея

...
С тържествена сесия започна празничният ден в Бургас. На нея
Коментари Харесай

Бургас отбелязва празника на града и почита своя закрилник Св. Николай Чудотворец

С тържествена сесия стартира празничният ден в Бургас. На нея бяха оповестени новите почетни жители и отличените с други награди бургазлии. Всички бяха поздравени от кмета Димитър Николов, регионалния шеф Вълчо Чолаков и ръководителят на Общинския съвет Костантин Луков.

Новите почетни жители са: Архитект Константин Коцев, скулпторът Никола Станчев, Петър Дойчев, доайен на туризма в България, Мустафа Чаушев, артист, доктор Стойчо Кьосев, мъдрец.
Тази година посмъртно беше връчена премията " Почетен общински консултант на Бургас " на италианеца Рикардо Тоскани. Тази година се навършват 90 години от неговата гибел.
Тоскани е проектант, един от основателите за модернизацията на града. С негово присъединяване са построяват някои от най-емблематичните здания - катедралата " Св. Св. Кирил и Методий ", хотел " Империал " и къщите на видни българи. Промяната в архитектурния образ на централната част на Бургас е негова заслуга.

Празникът продължи на площад " Атанас Сиреков ", където се състоя ритуалът по издигане флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз.

Строят на Военноморските и сухопътни сили на гарнизон Бургас одобри кметът на града Димитър Николов, регионалният шеф, в наличието на доста жители.
Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий осветии обредната, празнична софра и обичайния за Никулден рибен курбан.

Литийното шествие стигна до моста в приморския парк, откъдето в морските води бяха осветени и хвърлени венци и цветя в памет на починалите моряци и риболовци.


На разнообразни места в града, всеки може да се включи в определена от него изява, да послуша музика или да похапне рибена супа.


Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР