С тържествен общоградски ритуал по традиция бе отбелязан Деня на

...
С тържествен общоградски ритуал по традиция бе отбелязан Деня на
Коментари Харесай

Зам.-кметът Иванка Сотирова: Нека сме добър пример за поколенията напред

С церемониален общоградски обред по традиция бе маркиран Деня на националните будители в Стара Загора.

Честването тази година съответствува с век от първото празнуване на 1 ноември у нас, както и със 100-годишнината от кончината на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Методий. Денят стартира с утреня в храм „ Св. Теодор Тирон “, а малко по-късно бе посрещнат Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан за отслужване на Божествена св. Литургия. След панихида на гроба на митрополит Методий, литийно шествие се насочи към паметника му в едноименния парк в Стара Загора за общоградско поклонение пред живота и делото на дядо Методий.

„ Честваме паметта на всички национални будители – знайни и незнайни. Възхваляваме техния героизъм и тяхното дело. Днес прекланяме глави пред живота и подвига на тези свидни чада на Майка България “, стартира словото си Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. „ Честит и блажен празник на всички будители. На всички, които ревниво пазят своята история “, сподели още Владиката. От името на Старозагорския епархийски съвет, митрополит Киприан връчи най-високото отличие на Старозагорска митрополия – медал „ Св. ап. Карп I-ва степен “, на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, с декан доцент доктор Ивайло Найденов за особени заслуги при съхранението на православното обучение и създаване на почтени свещенослужители и будители. Отличен с Благодарствена грамота за присъединяване в двудневната стратегия за отбелязване на 100-години от кончината на Митрополит Методий бе младият пианист Арсений Ангелски от Държавното музикално учебно заведение в Битоля.

„ Всички вие, които сте тук през днешния ден, сте национални будители, даряващи нематериалност, възпитаващи в познание поколенията. Особено през днешния ден, тук, пред впечатляващия монумент на Митрополит Методий, би трябвало да сме виновни към съхраняването на паметта, с цел да развиваме бъдещето. Нека демонстрираме на младежите значимите полезности в модерния ни свят. Нека градим с тях и за тях познание, нематериалност, да съграждаме България, такава каквато ни е завещана от предците ни.  Днес имаме потребност от примирение, от повече съгласие, поредност. Благодаря на всички модерни будители, които всеки ден дават положителния си образец. Да пребъде Стара Загора, да пребъде България! “, изрече пред събралото се поданство зам.-кметът на общината Иванка Сотирова.

Думи за будителското дело изрекоха Велизар Велев и Ема Станчева от Центъра за поддръжка за личностно развиване към Община Стара Загора.

С поднасяне на венци и цветя от името на локални и държавни институции, политически и публични организации и признателни жители приключи ритуала пред паметника на Митрополит Методий Кусев.

Празничната стратегия за Деня на националните будители продължава с литературно четене от 14.30 часа в пенсионерски клуб „ Августа Траяна “ под мотото  „ 1 ноември – низ от светли имена “ –  гостува библиотека „ Родина ”. От 16.00 часа, през централната пешеходна зона на Стара Загора ще премине дефиле на Детски фолклорен отбор „ Загорче “, а по-късно от 17.00 часа, в парк „ Пети октомври “ ще стартира и концерт на дребните гении.

От 17.30 часа, във фоайето на Културен център „ Стара Загора “, ще бъде показана галерия „ Изследване на фрагмента & дизайн 37 “ –  дело на студенти от компетентност ПОИИГД към Тракийския университет. От 18.00 часа, ще бъдат оповестени и наградени спечелилите в тазгодишното издание на Графичен конгрес за млади създатели в изложбена зала „ Байер “.

Кулминацията на празничните прояви е връчването на премиите „ Анастасия Тошева “ за високи достижения в региона на науката и образованието в община Стара Загора и премиите на Съюза на учените. Началото е в 18.00 часа, в залата на Културния център. Програмата включва и празничен концерт на Военен духов оркестър към Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора.

По мотив 1 ноември, Регионален исторически музей ще работи без вход и до 18.00 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР