С тържествен молебен в катедралния храм Успение Богородично в Стария

...
С тържествен молебен в катедралния храм Успение Богородично в Стария
Коментари Харесай

Пловдив почете героите на Съединението

С церемониален молебен в катедралния храм " Успение Богородично " в Стария град в Пловдив започнаха тържествата за във връзка 134-та годишнина от Съединението на България. Именно на 6-ти септември е и празникът на града.

" Състоянието, в което е изпаднало актуалното българско общество, за огромно страдание не е единение, не е съединяване, а ненавист, безпаметност, боязън и нарцисизъм. Не е належащо църквата да се включва в общия отрицателен хор и да повтаря признаците на болестта. Обществото си слага диагнозата единствено. От тук до назоваването на вярното лекуване има единствено една дребна стъпка. Но никой не споделя коя е тя. Ние установяваме болестта, само че не назоваваме лекуването. А лекуването е следното - против отровата, която разяжда публичния организъм би трябвало да се работи с противоотрова. Противоотровата на омразата се споделя обич. Противоотровата на безпаметността се споделя памет. Противоотровата на страха се назовава храброст. На егоизма – великодушие. Забележете, това са все извечните християнски полезности. Ако желаете наречете ги всемирен полезности, само че те са си божествени, и избавителни. По-добро, по ефикасно средство за лекуване на публичните заболявания от вярата, вярата и любовта не е намерено ”. Това съобщи пловдивският митрополит Николай преди началото на тържествения молебен.

Събитието бе почетено от кмета на града Иван Тотев, регионалния шеф Здравко Димитров, ръководителя на общинския съвет Савина Петкова, депутати, районни кметове, общински съветници, представители на съвсем всички партии, общественици и жители.

Честванията продължиха с полагането на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина. Слово за огромния бунтовник изнесе шефът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Както и преди, отбелязването на Съединението на България продължи пред паметната плоча на капитан Райчо в самия център на Пловдив.

Райчо Николов е единствената жертва, паднала при оповестяването на обединяването на Княжество България и Източна Румелия. При това той умира не в пердах, а в безразсъден драматичен случай. Дядо Райчо, както също е именуван великият българин, е една от движещите сили зад Съединението. В деня на великото дело, до момента в който отивал да заяви по телеграфа новината, той е прострелян смъртоносно от началника на Пловдивската пощенска станция Костадин Тодоров. И до през днешния ден подбудите на килъра не са изяснени. Според една от версиите пощаджията е бил пийнал, съгласно друга, се е страхувал от арест, а съгласно трета, се е опитал да показва преданост към държавното управление на Източна Румелия.

„ На 7 септември 1885-та година в Пловдив се организира първото всеобщо поклонение пред този същински българин. Забележително е, че тогава популацията на града е било към 33 000 души, а във вестниците се оповестява, че над 20 000 са участвали на неговото заравяне “, означи Стефан Шивачев, който показа в резюме живота и делото на капитан Райчо Николов.

Довечера честванията не престават с възстановка на историческите събития от 6 септември 1885-та година и тържествена заря-проверка по случай 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР