С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на

...
С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на
Коментари Харесай

С тържествен концерт София отбелязва 20 години от членството на България в НАТО

С церемониален концерт София отбелязва 20 години от участието на България в НАТО. Преди началото му прозвучаха химните на България и на Организацията на Северноатлантическия контракт и бяха издигнати знамената им.

На днешния ден през 2004 година България стана пълновръстен член на семейство от демократични, свободни и сигурни страни, съобщи министър председателят в оставка преди началото на концерта. Там, където е най-естественото ни място като народ, който има богата и дълга история, добави той.

 

По думите му като страна имаме обвързване да изградим личните си сили за защита и сигурност. Без съдействието с сътрудниците ни в НАТО мъчно бихме могли да мислим за мир, национална резистентност и разцвет, поради актуалните закани и провокации, сподели министър председателят. Алиансът е и семейство на споделените полезности, съобщи Денков.

Свободата и мирът са висши полезности на демокрацията. Днес честваме точно това – нашето право свободна и мирна България да избира съюзите, в които ще взе участие. Същото право имат и Украйна, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова и всяка друга европейска народна власт, сподели.

Днес повече от всеки път ние ще отстояваме принадлежността ни в НАТО, сподели вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова. Тази принадлежност е към общественост на демократични правила и полезности. Да си член в НАТО значи отговорност. Отговорност за груповата сигурност на евроатлантическия район. Да си член в НАТО е върховен избор и ентусиазъм, съобщи Габриел.

Мирът, стабилността и сигурността не са даденост и има потребност да ги отстояваме всеки ден. Мотото " НАТО: тъй като сме по-силни дружно " имаме с помощта на младежите в България. Нека всички покажем, че участието в НАТО е непреходна полезност, която можем да предаваме от потомство на потомство, сподели още Мария Габриел  Мария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 година в Гоце Делчев.   През 1997 година приключва Езикова.

Благодаря ви, че се събрахме, с цел да кажем, че сме горди, тъй като към този момент 20 години " ние сме НАТО " и сме част от най-мощния военнополитически съюз в света, обърна се към присъстващите министърът на защитата в оставка. НАТО продължава да се уголемява и към този момент подсигурява сигурността на над 1 милиарда души на 32 страни членки, които са обединени от едни и същи полезности – независимост, народна власт, господство на закона, сподели той.

НАТО е по-силна от всеки път, тъй като се готви да запази точно тези полезности и да отбрани всеки сантиметър от своята територия. Заедно с нашите съдружници сме единни в поддръжката си за свободата на Украйна. Единството на алианса е основна причина за бъдещето и просперитета на нашите страни. Сигурността ни не е даденост, тя изисква непрекъснати вложения на сили и средства. България в никакъв случай не е седяла по-достойно на съюзническата карта, сподели още.

Концертът „ 20 години България в НАТО “, проведен от МО и Министерство на външните работи, е на пл. „ Княз Александър I “. В него вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър и реализатори от Представителния отбор на Въоръжените сили към Националната гвардейска част, и джаз бендът на НАТО, който гостува за първи път в България. Джаз бендът е част от Международния оркестър на Върховното основно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа (SHAPE).

 

Днес се навършват 20 години от връчването (2004 г.) във Вашингтон, Съединени американски щати, от министър-председателя Симеон Сакскобургготски  Симеон Сакскобургготски Симеон Сакскобургготски е роден на 16 юни 1937 година в София. Той е наследник на Цар Борис ІІІ и Царица на ратификационния документ за присъединение на България към НАТО, на държавния секретар на Съединени американски щати Колин Пауъл, който го приема от името на Съединени американски щати - страната депозитар на контракта. Договорът е утвърден от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е оповестен в " Държавен вестник ". На 29 март 2004 година България, дружно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения публично се причислява към алианса.

В утвърдената от Министерския съвет " Национална стратегия с начинания за отбелязване през 2024 година на 20-ата годишнина от присъединението на Република България към НАТО " са планувани огромен брой и разнородни събития - конференции, изложения, дни на отворени порти, спортни събития - които ще се състоят през цялата година. От 2 до 4 април Военната академия " Георги Стойков Раковски " провежда интернационалната конференция " 20 години България в НАТО. 20 години НАТО в България. ", отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР