С Романтичен концерт за цигулка от Александър Райчев в изпълнение

...
С Романтичен концерт за цигулка от Александър Райчев в изпълнение
Коментари Харесай

Светлин Русев свири в памет на именития композитор Александър Райчев

С Романтичен концерт за цигулка от Александър Райчев в осъществяване на виртуоза Светлин Русев Софийската филхармония отбелязва 100-годишнината на именития композитор Александър Райчев. Диригент на 12 май в зала " България " е Григор Паликаров, който включва в програмата и Симфония 9 от Шостакович.
Александър Райчев е един от най-ярките представители на актуалната българска музика и музикална просвета. Ученик на Асен Карастоянов, Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров. Той е създател на 3 опери и 1 радиоопера, 2 балета, 1 оперета-ревю, детски оперети и музикални приказки; 6 оратории, 3 кантати и 1 литургия; 6 симфонии, 5 увертюри; концерти и други творби за симфоничен камерен и струнен оркестър; камерни творби; към 30 песни за глас и пиано; над 600 хорови и детски песни; музика към театрални постановки, документални и игрални филми и други Той е оркестраторът на химна " Мила Родино ". Няма българско дете, което да не знае песничката му " Шаро и първия сняг ".
Като професор по комбинация Ал. Райчев построява своя композиционна школа. Социалната ангажираност и оптимистичният възторг в творчеството му обрисуват присъщи насоки на българската музика след 50-те години на XX век.
Романтичният концерт за цигулка (1991) е един от забравените шедьоври на огромния български композитор, който Софийската филхармония връща на сцената. За първи път той е изпълнен от Минчо Минчев и Софийската филхармония във връзка 70-годишнината на композитора в границите на фестивала " Софийски музикални седмици ". Диригент на концерта тогава е Йордан Дафов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР