Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда Орфей“

...
Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният носител на Голямата награда Орфей“
Коментари Харесай

Мирела Иванова получи Голямата награда Орфей“ за поезия

Поетесата Мирела Иванова е тазгодишният притежател на Голямата премия „ Орфей “ за изключителни достижения в поезията. Призът бе връчен в Деня на Европа - 9 май в Малката Базилика на Пловдив по време на Международния фестивал на поезията „ Орфей “. Наградата бе дадена на Мирела Иванова от заместник-кмета по просвета на Пловдив Пламен Панов.

Наградата " Орфей " за извънреден принос в поезията за първи път се присъжда на жена стихотворец, означи шефът на Международния фестивал на поезията „ Орфей “ Антон Баев.



Баев добави, че Голямата премия „ Орфей “ за извънреден принос към поезията тази година се връчва за неповторимото заплитане в поетическия език на паметта за детайлностите и стремленията към огромното, за онази памет за детайлности, която е по-силна от забележителните дати и наложителните за честване събития, за еклектиката на живеенето по едно и също време тук и отвъд, за съчетаването на живота на играта с играта на живот, за усета да трансформира биографиите в агиографии, за разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език и за наличието й като стихотворец и в публицистиката, и в драматургията.



Досегашни носители на наградата, който не се дава всяка година, а по изключение, са американският стихотворец Джордж Уолъс, българските поети Златомир Златанов и Георги Господинов, турският стихотворец Атаол Бехрамоглу и пловдивският стихотворец и откривател на Балканския човек Йордан Велчев.



Мирела Иванова получи наградата два дни преди рождения си ден на 11 май, когато пък Българската православна черква уважава Светите братя Кирил и Методий.

Поетесата приключва 91-ва Немска гимназия в София и българска лингвистика в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски ". Дълги години е основен организатор на къща-музей " Иван Вазов ” в София, а от 2016 година е драматург в Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Мирела Иванова е един от основателите и дейни участници в поетичното общество “Петък 13 ”. В продължение на години е книжовен наблюдаващ в редица медии. Сценарист на документални кино лентата за патриарха на българската литература Иван Вазов. Съставител е и на поетични антологии. От 2003 година до 2016 година води своя коментарна графа в „ Дойче веле “.

Мирела Иванова е създател на над 10 книги с лирика и прозаичност, притежател на голям брой награди. Като самопризнание за приноса си в европейската литература и развиването на българо-немските културни връзки през 2008 година Мирела Иванова получава едногодишна писателска стипендия в интернационалния креативен дом “Вила Конкордия ” в Бамберг, Бавария.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР