С решението си Светият синод на Българската православна църква (БПЦ)

...
С решението си Светият синод на Българската православна църква (БПЦ)
Коментари Харесай

Митрополит Киприян: Решението на БПЦ показва готовност да помогнем на македонската църква

С решението си Светият синод на Българската православна черква (БПЦ) демонстрира подготвеност за помощ на Македонската православна черква (МПЦ). Това разгласи старозагорският митрополит Киприян в предаването „ Тази сутрин” във връзка решението на Светия синод от понеделник в отговор на писмото-молба от МПЦ за признаването на нейната автокефалност.

Митрополит Киприян оглавява основаната комисия, която ще приказва с другите поместни православни църкви. Разговори ще се водят и със Сръбската православна черква, сподели духовникът.

Той посочи, че публично писмо и диалози със сръбската черква няма. За писмото от македонската черква пък разбрали от медиите. Официално се срещнали с него по време на съвещанието на 27 ноември.

„ Признаването на Македонската православна черква е чисто канонически въпрос. Сръбската черква е наложила схизмата и тя би трябвало да я вдигне – дали ще я вдигне единствено Бог знае”, разяснява още митрополит Киприян.

Според публициста Тони Николов навлизаме във време на огромна църковна дипломация. Той разяснява като обнадеждаващи думите на Киприян и му пожела триумф.

По думите му моментът фактически е исторически и са нужни и положителни църковни историци в комисията, която ще договаря с другите поместни църкви.

Вижте целия диалог във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР