С решение № 2002 от 7 февруари 2020 г. Върховен

...
С решение № 2002 от 7 февруари 2020 г. Върховен
Коментари Харесай

ВАС потвърди законността на избора на Общински съвет – Благоевград

С решение № 2002 от 7 февруари 2020 година Върховен административен съд оставя в действие решението на Административен съд (АС) – Благоевград, с което се удостоверява Решение № 280-МИ/29.10.2019 година на Общинска изборна комисия – Благоевград за оповестяване на резултатите от създадените на 27 октомври 2019 година избори за общински съветници в Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на Административен съд – Благоевград.

И след решението на Административен съд – Благоевград, разногласието за избора на Общински съвет – Благоевград продължиха петима претендент съветници. Касационни тъжби бяха подадени от Велчо Танев, Евелина Димитрова, Красимира Стоименова и Йорданка Урдарска – претенденти за общински консултант от Политическа партия Български земеделски народен съюз и Йордан Андонов – претендент за общински консултант от Политическа партия ГЕРБ.

Ще остане ли Румен Томов кмет на Благоевград?

В претекстовете на потвърдителното решение висшите магистрати са отбелязали, че „ Много в детайли съдът е обрисувал границите на правосъдния надзор и е счел, че следва да отговори на въпроса дали са налице престъпления, които да водят до погрешно отчитане волята на гласоподавателите за даден претендент, партия или коалиция и дали същите са такива, които в случай че не бяха позволени изборният резултат би бил друг.

За неоснователни съдът е приел поддържаните в жалбите идентични възражения за нищожност на протоколите на СИК. Така постановеното правосъдно решение на Апелативен съд – Благоевград е вярно и не страда от твърдените в касационните тъжби пороци.

При извънредно в детайли разказана фактическа конюнктура, съдът е достигнал до законосъобразни правни заключения. “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР