С решение на Министерския съвет бе одобрен проект на Закон

...
С решение на Министерския съвет бе одобрен проект на Закон
Коментари Харесай

Облекчават процедурите по присъединяване за производители на ток от ВЕИ с мощност до 1 MW

С решение на Министерския съвет бе утвърден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за силата от възобновими източници (ЗЕВИ) . Измененията са създадени за транспониране на условията на Директива Европейски Съюз 2018/2001 за поощряване потреблението на сила от възобновими източници, осведомят от държавната пресслужба.

В законопроекта се планува ново пълномощие на министъра на енергетиката. Той ще утвърждава проектите на топлопреносните предприятия за развиване на районни отоплителни или охладителни системи, при положение, че такива проекти бъдат създадени.

Измененията в ЗЕВИ регламентират още условията по отношение на определянето на национална цел за дял на силата от възобновими източници в брутното извънредно ползване, наложителната минимална цел за дял на силата от възобновими източници в крайното ползване в превоза, както и задачите за дял на силата от възобновими източници в секторите електрическа сила, топлинна сила и сила за изстудяване.

С оглед основаването на удобна рамка за поощряване и улеснение на развиването на потребителите на лична електрическа сила от Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) и общностите за възобновима сила се вкарват условия във връзка с лицата, които могат да създават, използват, съхраняват и продават непотребните количества сила от възобновими източници.

Предвидено е облекчение на процедурите по присъединение за производители на електрическа сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ до 1 MW, като са понижени периодите за осъществяване на изследване и издаване на мнение за изискванията и метода за присъединение.

От Министерски съвет показват, че със законопроекта се обезпечава и осъществяването на две основни промени от ПВУ - Реформа 4 " Механизъм за финансиране на планове за енергийна успеваемост и възобновими източници дружно със сметките за сила " и за частичното реализиране на задачите на Реформа 6 " Стимулиране на производството на електрическа енергия от ВЕИ ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР