С разпореждане на директора на РДГП - Смолян, е въведено

С разпореждане на директора на РДГП - Смолян, е въведено ...

Временно ограничение за риболов в граничния участък на Марица.


С разпореждане на директора на РДГП - Смолян, е въведено ограничение за пребиваване на граждани в частта от река Марица, която е българско-гръцка граница. Ограничението е временно и е продиктувано от съображения за безопасност, съобщава ГД "Гранична полиция".

Заради миграционния натиск в този участък от държавната граница сега се осъществява специализирана полицейска операция, се посочва в съобщението.

През последните месеци опитите на нелегални мигранти да преминават извън зоните на граничните пунктове в района са значително повече в сравнение с 2017 г. В зоната за отговорност на ГПУ - Ново село, те са се увеличили над четири пъти. През първите 10 месеца на 2017 г. в този участък не са допуснати да влязат 520 незаконни имигранти. За същия период на 2018 г. недопуснатите са 2278, посочват от "Гранична полиция".

Охраната на речния участък се извършва чрез специфични полицейски дейности и изпълнението им се затруднява от присъствието на граждани там. Въведени са ограничения, за да не се допуснат инциденти и за да се гарантира сигурността на местните жители. Ограниченията ще бъдат отменени при нормализиране на обстановката, за което гражданите ще бъдат уведомени своевременно, се посочва в съобщението.

Отбелязва се, че за РДГП - Смолян, са много важни своевременно подадените сигнали от местните жители, свързани с охраната на държавната граница в този участък. Припомня се, че осъществяването на дейности в граничната ивица /до 300 м от границата/ се извършват след съгласуване със структурите на граничната полиция.

Източник: novini.bg