С разпит на свидетели в Окръжен съд Пловдив продължава делото

...
С разпит на свидетели в Окръжен съд Пловдив продължава делото
Коментари Харесай

Трима пловдивски кардиолози уморили мъж

С разпит на очевидци в Окръжен съд Пловдив продължава делото против трима пловдивски кардиолози от три разнообразни лечебни заведения по обвиняване за гибелта на пациент, който си трансферират един на различен, до момента в който мъжът почине.

Случаят демонстрира хаоса в българското опазване на здравето. Съдия-докладчик е Силвия Цанкова.

Пациентът е разкарват близо 48 часа от МБАЛ Свети Каридад през УМБАЛ Пловдив до МБАЛ Св. Пантелеймон.

В последна сметка се оказва в болничното заведение с най-ниска степен на подготвеност в региона на кардиологията от трите посочени.

Подсъдими са кардиолозите  Т.Г. О.А.  и  Е.О .

Срещу подсъдимия  Т. Г . е повдигнато обвиняване в това, че в интервала 23.11.2013 година – 29.11.2013 година в качеството си на експерт по вътрешни заболявания, по кардиология и с приета дееспособност по ехокардиография, в МБАЛ Св. Пантелеймон ЕООД, Второ вътрешно поделение, е предизвикал гибелта на Я. Д. от Пловдив – умрял на 5.12.2013 година, заради немарливо осъществяване на отговорностите си по лекарската специалност.

Според обвинителния акт при лечението на  Я. Д.  кардиологът не е направил цялостно изложение на положението на възходящата аорта, аортната дъга и оценка на кръвотока при направена трансторакална ехокардиоградия, не е интерпретирал данните от наличната кардиологична симптоматика, откритите ЕКГ промени, раздвижените ензими, ехографските и рентгенологични образни проучвания.

Освен това той не не е назначил осъществяване на пациента спомагателни образни проучвания КТ /компютърна томография/ и ЯМР /ядрено магнитен резонанс/ и не го е насочил към друго лечебно заведение за осъществяването им – закононарушение по член 123 ал.1 от Наказателен кодекс.

Срещу подсъдимия  О. А.  е повдигнато обвиняване в това, че на 2.12.2013 година в качеството си на дежурен доктор – експерт – инвазивна кардиология, в МБАЛ Св. Каридад ЕАД, Отделение по инвазивна кардиология, предизвикал гибелта на  Я. Д.  от гр. Пловдив, умрял на 5.12.2013 година, заради немарливо осъществяване на отговорностите по лекарската си специалност.

Той не се е явил в МБАЛ Св. Каридад ЕАД, с цел да прегледа пациента  Я. Д. , доведен от Спешна помощ на 2.12.2013 година в 01,41 часа. Така пациентът, който е в сериозно положение, не е хоспитализирал навреме в Отделението по инвазивна кардиология.

Вместо това лекарят, съгласно обвиняването, погрешно го е насочил към болнично заведение с по-ниска степен на подготвеност в региона а кардиологията, а точно към МБАЛ Св. Пантелеймон ЕООД – закононарушение по член 123 ал.1 от Наказателен кодекс.

Срещу подсъдимия  Е. О.  е повдигнато обвиняване в това, че на 2.12.2013 г.  в качеството си на дежурен доктор в Кардиологичното поделение на МБАЛ Пловдив АД, е предизвикал гибелта на  Я. Д. , умрял на 5.12.2013 година, заради немарливо осъществяване на професионалните си отговорности.

Той също не е хоспитализирал своевременно  Я. Д.  в Отделението по кардиология и не е направил навреме нужните консултативни прегледи, диагностични проучвания и процедури, а погрешно го е насочил към болнично заведение с по-ниска степен на подготвеност в региона на кардиологията – закононарушение по член 123 ал.1 от Наказателен кодекс.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР