С разпит на свидетели продължи делото срещу бившата съдийка от

...
С разпит на свидетели продължи делото срещу бившата съдийка от
Коментари Харесай

Разпитаха двама свидетели по делото срещу Румяна Ченалова

С разпит на очевидци продължи делото против някогашната съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова. Тя е упрекната, че в качеството си на настоящ магистрат през 2013 година е направила закононарушение по работа и е съставила документ с погрешно наличие.

Според прокуратурата Ченалова е направила закононарушенията при разглеждане на дело по искова молба на сдружението „ Обединени Енергийни търговци ” против НЕК. Държавното обвиняване твърди, че някогашната съдийка не видяла нередности в молбата, а по нея не били платени дължимите държавни такси за над 430 хиляди лв..

Така за Националната енергийна компания настъпили вреди последствия и запор на сметки. На днешното съвещание бяха разпитани юристите на НЕК по делото – Станислав Иванов и Елисавета Соколова. Иванов удостовери пред съда, че в исковата молба на „ Обединени Енергийни търговци ” е била поискана сумата от 6 милиона и 500 хиляди лв., за което сдружението е трябвало да заплати държавна такса в размер на 260 хиляди лв.. Седмици по-късно е била утвърдена нова искова молба от Ченалова, постъпила от „ Обединени Енергийни търговци ”,  с която сдружението нараснало исковата си рекламация с над 4 милиона лв..

Дължимата държавна такса за нарастването на желае пък е в размер на близо 176 хиляди лв., само че и тази такса не била заплатена от ищеца. Иванов удостовери и хронологията на тези събития, само че категорично означи, че не е правил инспекции дали държавните такси са били платени. Като причина той посочи обстоятелството, че по хипотеза в правния свят едно дело няма по какъв начин да започва без заплатени държавни такси. Поради това в нито един миг както той, по този начин и другият очевидец по комерсиално дело сред „ Обединени енергийни търговци ” и НЕК – Елисавета Соколова не са сложили под въпрос редовността към исковата молба. Второто обвиняване против Ченалова е за документно закононарушение и е обвързвано със същото търговски дело, защото съгласно прокуратурата съдийката е поправяла протокол по него.

Освен корекция, тя е направила и допълнение на протокола от правосъдното съвещание, отбелязвайки еднаквост на истинските документи с копията, приложени по делото. През декември 2017 година делото бе върнато от съда за прецизиране на обвиняванията и изпратено по подготвеност в Специализираната прокуратура. В къси периоди Специализираната прокуратура извърши всички инструкции на съда, изложени в разпореждането за връщане на делото, и изготви обвинителен акт със същите обвинявания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР