С публикация на фотогалерия от 13 снимки, които документират събарянето

...
С публикация на фотогалерия от 13 снимки, които документират събарянето
Коментари Харесай

С фотогалерия на съборени ромски къщи Варна се похвали, че започва нов проект "за облекчаване на трафика"

С обява на фотогалерия от 13 фотоси, които документират събарянето на 13 " рискови " ромски къщи във варненското гето " Максуда ", през вчерашния ден локалната администрация разгласи, че стартира построяването на ново кръгово кръстовище в града. Снимките са поместени в общинския уебсайт Live.Varna.bg и обратно на досегашната процедура, измежду тях няма нито една визуализация на бъдещия план.

Според известието на общинския пресцентър съборените къщи били ситуирани в 10 имота. По данни на районното кметство " Одесос " ромите, записаните там по непрекъснат адрес, били към 100, само че действително жителите на съборените къщи били по-малко.

Колко тъкмо - администрацията не прецизира

евентуално тъй като, както във всички сходни случаи до момента, не си е направила труда да събере съответно сходна информация. Пак съгласно формалното известие живеещите в къщите били предизвестени за събарянето им, връчени им били заповеди, само че все още нямало искащи за настаняване от община Варна.

 Скрийншот от осведомителния уебсайт на Община Варна Live.Varna.bg
Скрийншот от осведомителния уебсайт на Община Варна Live.Varna.bg

Разрушаването на ромски къщи в гетото " Максуда " под предлог, че са " рискови ", е нова тактичност на локалната администрация. С нея акциите по събарянето на домове в махалата се показват като " избавителни ".

За пръв път това се случи при започване на ноември м.г., когато всички къщи в гетото " Максуда ", попаднали в новото трасе на реконструирания бул. " Васил Левски ",

ненадейно се оказаха " рискови за здравето и живота на жителите им "

По този мотив " Дневник " изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних няколко въпроса. Техните отговори бяха странни и цялостни с несъгласия. Според тях разрушените и планувани за срутване къщи в " Максуда ", се оказаха общинска благосъстоятелност, защото били издигнати върху общински терени. Но единствено няколко параграфа преди този момент пояснение в писмото се твърдеше, че " няма открити данни за собствеността на постройките ".

Въпреки категорично заложения въпрос дали къщите, издигнати върху общински парцели, са били законни, отговор не бе даден. Вместо това в текста се твърдеше, че

сходна информация не е събирана

а постройките били разрушени, тъй като се намирали върху терен с " нарушената резистентност на ската под тях, със съществуваща действителна заплаха от основаване на спешна обстановка ".

Тази неочаквана грижа за " живота и здравето " на живеещите в " Максуда " най-вероятно има пояснения, които са прекомерно надалеч от чиновническия алтруизъм. В случай че са били законно издигнати, за разрушените къщи в " Максуда " би трябвало да бъдат изплатени компенсации след отчуждаване. Но още при започване на строителните работи по бул. " Васил Левски " се оказа, че плануваните 25 млн. лева за сходни обезщетения са надалеч под нужните. Така с освидетелстването на ромските къщи като " рискови " администрацията най-вeроятно си е икономисала разноски, които няма от кое място да покрие.

Освен това разрушаването на къщи, оповестени за рискови, развързва ръцете на локалната власт да изясни дейностите си с " форсмажорни условия ". Това и икономисва куп главоболия, защото е мощен коз в борбата с правозащитни организации.

Но това лицемерие има и друга, по-важна цел

– с него се заобикаля задължението пред Съда по правата на индивида, стихотворец от държавното управление през 2015 година Според него в гетото " Максуда " не трябваше да бъдат събаряни повече здания, които са единствени домове на жителите им.

Друг въпрос е, че при всяка акция по срутване на къщи в ромското гето " Максуда " администрацията на варненския кмет Иван Портних отхвърля да разгласи обществено проект с съответни ограничения за обезпечаване на главните витални потребности на хората, които са ги обитавали. Изключение не е направено и в този момент.

В известието, публикувано през вчерашния ден от общинския пресцентър, се твърди, че

" все още няма искащи за настаняване от община Варна ".

Така се случи и през ноември м.г. Но сходни отводи са разумни, като се има поради, че при друга акция през 2015 година, след намесата на Съда по правата на индивида в Страсбург, локалната администрация беше принудена да настани 40 роми и децата им, които трансформира в бездомници, в обществени домове край града. А с цел да бъдат изгонени оттова 6 месеца по-късно, фамилиите, множеството от които многодетни, бяха оставени без храна и обществени помощи.

Новото кръгово кръстовище, което следва да бъде построено на мястото на разрушените къщи, би трябвало да свърже

придобилия печална популярност бул. " Васил Левски "

във Варна и обходния бул. " Девня ", който минава по брега на Варненското езеро. Целта на връзката, съгласно зам.-кмета на Варна Христо Иванов е да " облекчи трафика ". Стойността на плана е 3.7 млн. лева, а работата по реализацията му щяла да стартира незабавно след сключването на контракт с изпълнителя, което, в случай че няма обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията, се очаквало да се случи в границите на месец.

Така, в случай че прогнозата на Иванов се удостовери, строителната площадка на кръстовището ще бъде открита в средата на август. Тогава ще се състоят и празненствата за Деня на Варна, а най-вероятно и ще бъде даден и всекидневен старт на акцията за идните през октомври локални избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР