С просрочени задължения за 756 млн лв. поема общинското дружество

...
С просрочени задължения за 756 млн лв. поема общинското дружество
Коментари Харесай

Дългът на столичната Топлофикация стана 756 млн. лв.

С просрочени отговорности за 756 млн лева поема общинското сдружение " Топлофикация " - София новоназначеният шеф Александър Александров. Вчера той бе изслушан в три комисии към Столичния общински съвет по гледище на съветниците от Българска социалистическа партия. Социалистите настояха още на първото съвещание на СОС изненадващо замененото управление да се показа пред съветниците и да регистрира готовността си за новия отоплителен сезон.

Още с влизането си в служба в петък Александров наредил да се извърши стрес тест за инспекция на системите, който посочил, че те работят при възможни повреди. Той изрази подготвеност да изправи сдружението на крайници, макар че единствено за първите 9 месеца на годината то натрупа загуби от 88 млн. лв.. Според управлението въпросът обаче не бил единствено в размера на дълга, а в обслужването му. Затова съгласно членовете на управителния и надзорния съвет добре капитализираното сдружение било устойчиво от финансова позиция.

В същото време стана ясно, че " Топлофикация " дължи 138 млн. лв. за природен газ към 20 ноември. През август отговорностите към " Булгаргаз " бяха към 120 000 млн. лв. и по тази причина бе заведено дело против столичното парно. В момента задълженията към БЕХ са 597 млн. лв..

След редица въпроси на общинските съветници от инженерната комисия стана ясно, че капиталовата стратегия към деветмесечието е изпълнена на 45%. Загубите по топлопреносната мрежа са към 18 на 100.

Ръководството обаче не отговори на въпроси и на присъстващите жители по кое време ще има самостоятелни контракти с клиентите, по кое време ще има топломер на изходите на абонатните станции, нужно ли е да се наема интернационален екип от мениджъри, в случай че в " Топлофикация " работят 2300 души, както и информация за кражбите на топлоенергия.

Александров е петият шеф на " Топлофикация " - София за последните осем години. За този интервал нито един от тях не е минал през конкурсна процедура.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР