С промените в Наредбата за държавните изисквания за признаване на

...
С промените в Наредбата за държавните изисквания за признаване на
Коментари Харесай

Отпада изискването за легализация на дипломите на студенти, завършили в страни по Лисабонската конвенция

С измененията в Наредбата за държавните условия за признание на добито висше обучение и приключени интервали на образование в задгранични висши учебни заведения, призната от Министерския съвет и обнародвана в Държавен вестник през днешния ден, отпада условието за заверка и полагане на апостил на дипломите на студенти, приключили в страни по Лисабонската спогодба, утвърдена от над 50 страни от европейския район, Съединени американски щати, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и други страни. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Приетите промени са за понижаване на административната тежест за жителите. Това е следващата стъпка за облекчение на административната процедура по академично признание от 2009 година насам. През 2010 година Европейското дипломно приложение бе първият задграничен учебен документ, освободен от легализация, превод и заверка, а през 2011 година изискваните наложителни документи бяха редуцирани от 8 на 3. Отпадна и условието за поредно признание на притежаваните задгранични дипломи за висше обучение, показват от МОН.

Важна крачка за облекчение на жителите в процедурата по признание на добито в чужбина висше обучение през 2016 година беше унищожаване на условието за заверка и полагане на апостил върху документите, издадени от просветителни институции в страни членки на Европейския съюз. Това изменение не включваше останалите страни, утвърдили Конвенцията за признание на квалификациите, отнасящи се до висшето обучение в европейския район /т. нар. Лисабонска конвенция/. За тези страни от европейския район, наред със Съединени американски щати, Канада, Израел, Австралия и Нова Зеландия, към момента се искаше заверка, напомнят от МОН. И означават, че с развиването на осведомителното общество от ден на ден публични бази данни стават налични, където способените органи по признание могат непосредствено да ревизират достоверността на даден учебен документ - публични регистри, бази данни на институции за висше обучение, развиване на мрежата от Националните осведомителни центрове за академично признание и подвижността ENIC-NARIC.

Държавите, които ще се употребяват от облекчения режим на заверки и преводи, са Австралия, Австрия, Азербайджан, Албания, Андора, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Англия, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Македония, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Киргизстан, Молдова, Румъния, Руската Федерация, Сан Марино, Светият трон, Словашката Република, Словения, Съединени американски щати, Сърбия, Таджикистан, Турция, Украйна, Унгария, Финландия, Франция, Хърватия, Черна гора, Чешката Република, Швейцария, Швеция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР