С промените от 2022 г. в Изборния кодекс се промени

...
С промените от 2022 г. в Изборния кодекс се промени
Коментари Харесай

Матева от ЦИК разясни как ще изглежда гласуването на предстоящите избори 2 в 1

С измененията от 2022 година в Изборния кодекс се промени методът на отчитане на гласовете – отпечатва се бюлетина, като всички бюлетини се преброяват от СИК. Нищо че не ни задължава кодекса, данните от флашпаметта се извличат от „ Информационно обслужване “ и се разгласяват на мястото на всяка СИК, само че това не е избирателен резултат. Избирателната комисия не се занимава с флашки, тя брои принтираните бюлетини. Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в ефира на бТВ.

Тя разяснява и проблема с конфискуваните флашпамети, които ЦИК желае назад от Административния съд в София.

„ Машините без флашпамет не работят. Трябват ни, с цел да подготвим изборите 2 в 1. ние не сме купували други флашпамети, с изключение на закупените през 2021 година с доставката на машините. Те не са за еднократна приложимост. Скъпо е да се купуват нови, не са специфични и се купуват от особено място. При състояние, че сега данните от тези фалшпамети са извлечени от движимостите лица, могат да бъдат върнати на нас и да се употребяват на идните избори. Все още нямаме отговор от съда “, изясни тя.

„ Действително на локални избори се вижда наклонност да има доста недействителни хартиени бюлетини, и то единствено при вота за общински съветници. Предполагаме, че гласоподавателят гласоподава единствено за преференция, а пропуща да означи партията и обединението. При избори за национално заседание няма толкоз невалидни бюлетини “, добави Матева.

Тя посочи още: „ Одобрихме и слогана, и логото за изборите. Разяснителните видеоклипове са подготвени. “

„ За европейските избори процентът за влизане е по-висок от националните избори. Важно е гласоподавателите да знаят какво значи условието за уседналост – това значи да имат регистриран адрес. Важно е да се ревизира адресната регистрация.

На двата вота ще се гласоподава в България и във всички държави-членки на Европейски Съюз, както и в останалите страни по света в консулствата и дипломатическите представителства “, сподели още зам.-председателят на Централната изборна комисия.

За гласоподавателите, които нямат изборно право да гласоподават на евроизборите, тя предизвести: „ Не бива да се злоупотребява. Няма по какъв начин на момента да се ревизира има ли право гласоподавателят да гласоподава и на двата избора по разпоредбите. Ако се откри гласоподаване в нарушаване на Изборния кодекс, сезираме прокуратурата. “

На въпрос по какъв начин ще изгледа гласуването, Матева акцентира: „ Не би трябвало да е по-сложно. Ще има две бюлетини, ще има на екрана на машините също две бюлетини. Разликата при хартията ще бъде на гърба на бюлетината – цветовете ще бъдат разнообразни. Възможно е и в изборите за Народно заседание в другите региони да бъде друга. В изборите за европарламента бюлетината ще бъде еднообразно дълга. Избирателните описи ще бъдат два. Изискванията за гласоподаване с машина е да се даде картата на гласоподавателя, да се отключат и двете бюлетини. “

„ Призовавам гласоподавателите: гласуването е демократично право и то би трябвало да бъде употребявано “, каца още тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР