С промени в Наказателния кодекс се предлага да се криминализират

...
С промени в Наказателния кодекс се предлага да се криминализират
Коментари Харесай

Ще криминализират ли домашното насилие?

С промени в Наказателния кодекс се предлага да се криминализират някои форми на домашното принуждение , оповестиха от фондация " Асоциация Анимус " . Ще бъдат криминализирани форми на тормоз, свързани освен с физическото принуждение, само че и някои форми на душевен напън - мъчно доказуеми и знаци за риск от ликвидиране, като дебнене и гонене.
 
2000 са приблизително позвъняванията на година на националния телефон на асоциацията за претърпелите домашно принуждение - 02 981 76 86/ 0800 1 86 76. В Европа всяка четвърта жена е жертва на някакво принуждение, а България по този индикатор е в средата на класацията съгласно проучване измежду 1500 дами, което значи, че сме по-добре по отношение на страните от Африка и Латинска Америка, разясниха от Фондацията.
 

Статистически не се разграничаваме от останалата част на Европа, отликите са в помощта и ограниченията в поддръжка на претърпелите домашно принуждение, които се оферират в другите европейски страни. Според европейски стандарти на 10 000 поданици би трябвало да има едно място за заслон на хора , претърпели домашно принуждение, а в София има единствено един подобен център с осем места, който се ръководи от " Анимус ", разясниха от Фондацията. Общо в страната единствено в 10 града има спешни центрове , като те не са ситуирани отмерено по областите. Например в Ловеч няма център и потърпевшите би трябвало да търсят място в Плевен, по този начин е и в Сливен, където опцията за настанява на потърпевши от този град е в Стара Загора и Бургас, в случай че има свободни места.
 
Основната причина за домашното принуждение се базира на реализирането на власт и надзор сред хората , разяснява Надежда Стойчева , шеф на Фондацията. Който има по-голяма власт и може да упражнява надзор върху жертвата , която нормално е дамата - неведнъж финансово по-слаба или прочувствено по-зависима, той е и принудител. Контролирането става посредством омаловажаване на личността, вменяване на виновност и други форми, които са основно психически, добави Стойчева.
 

Според нея част от митологията на нашето общество е, че единствено при бедните и обществено слаби хора има домашно принуждение. Напротив, има доста тежки форми на тормоз при хора с благосъстояние, съобщи Стойчева и добави, че за тази група е по-голяма компликацията да опишат насилието, изключително в случай че дамата е с висше обучение, а мъжът е изявен обществено и мощен финансово.
 
Хората с по-добър обществен статус не назовават себе си жертви на домашно принуждение , а се дефинират като страдащи от мигрена, депресии, под паника офанзиви, декларират се като консуматори на психотерапевтична помощ, демонстрира практиката на Фондацията.
 
 ThinkStock/Getty Images
 

Половината от общо над 33 000 позвънявания на горещата телефонна линия, работеща към този момент 20 години в България, са за домашно принуждение. Останалата част са за други типове принуждение. Тенденцията демонстрира, че делът на недоволствата от домакински тормоз се усилва . Преобладават позвънявания от потърпевши дами, само че от Фондацията регистрират и растеж на хората, които търсят помощ за свои близки или са станали очевидци на принуждение над непознати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР