С проект на постановление на Министерския съвет се предлага одобряване

...
С проект на постановление на Министерския съвет се предлага одобряване
Коментари Харесай

Кабинетът с план да се плати дълг от 1.6 млрд. лв. на „Топлофикация София“

С план на разпореждане на Министерския съвет се предлага одобрение на промени в бюджета на Министерството на енергетиката за 2024 година, бидейки министерството дофинансирано с бюджетно салдо за сметка на централния бюджет в размер на 1 580 315 352 лв.. Това заяви на брифинг в Министерски съвет министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

Целта на тези средства е придобиване на вземанията на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и на „ Булгаргаз “ ЕАД от „ Топлофикация София “, изясни министърът в оставка и добави, че това ще стане по реда и до размера според Закона за държавния бюджет. Той добави и че би трябвало да се получи позитивно решение за режимите на държавна помощ от страна на Европейската комисия (ЕК) или пък че придобиването не съставлява държавна помощ по смисъла на Договора за действие на Европейския съюз (ЕС). 

Имаме натрупвани систематично в голям размер отговорности от страна на „ Топлофикация София “ към енергийния бранш за газови доставки, съобщи Радев и добави, че в годините една част от тези отговорности са прехвърляни от „ Булгаргаз “ към БЕХ, друга продължава да пораства и да се натрупва в салда към „ Булгаргаз “. Към 31 декември сумата наближаваше 800 млн. лв., към сегашния миг тя още веднъж е със същия размер, изясни енергийният министър в оставка. Очакванията му са към 31 март отговорностите малко да надвишават 800 млн. лв..

Тази неподходяща процедура в последна сметка води до внушителната сума от 1,6 милиарда лв. отговорности към групата БЕХ, сподели още Румен Радев. По думите му с това разпореждане тази ликвидност се връща в бранша.

Румен Радев акцентира, че с това разпореждане не се сменя собствеността на „ Топлофикация София “. „ Държа доста дебело да подчертая, че не приказваме за промяна на благосъстоятелност. С тези стъпки не се пристъпва към подмяна дълг за благосъстоятелност “, съобщи той и посочи, че сдружението остава общинско.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР