С прочитане на кървавото писмо на Бенковски, пристигнало в Панагюрище

...
С прочитане на кървавото писмо на Бенковски, пристигнало в Панагюрище
Коментари Харесай

„Да облечеш дрехите на дедите си“: С поклон пред подвига отбелязваме 147 години от Априлското въстание

С прочитане на кървавото писмо на Бенковски, пристигнало в Панагюрище часове след обявяваното въстанието в Копривщица, стартира възстановката, пресъздаваща паметните събития от 1876 година.

Снимка: bTV

Пред погледа на хиляди българи в местността Маньово бърдо беше осветено знамето, ушито от Райна Княгиня. Вече 10 години нейната роля се играе от Габриела Авелова.

Снимка: bTV

„ Днес тя се е трансформирала в образец на българската мощ, борбеност и несклоняем дух. Вярвам, че съм правоприемник на тези качества, които е имала тя “, уточни Авелова.

Снимка: bTV

Паметните събития бяха пресъздадени от над 200 души от съдружие " Традиция ", пристигнали от цяла България, с цел да покажат несломимия български дух, воювайки за свободата си.

Снимка: bTV

„ Това са оръжия и облекла от интервала на национални освободителни битки. Ако Западът има рицари, това са нашите рицарски облекла. Да облечеш облеклата на дедите си е доста вълнуващо “, разяснява Евгени Пенчев от сдружение „ Традиция “.

Снимка: bTV

Природата изплака сълзите си за починалите участници във въстанието. Въпреки дъжда хиляди станаха очевидци на героичната борба за свободата.

Снимка: bTV

Тържествената заря-проверка в Панагюрище бе кулминационната точка на честванията на 147 -ата годишнина от оповестяването на Априлското въстание.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР