С приетите поправки в Закона за устройство на територията разрешителното

...
С приетите поправки в Закона за устройство на територията разрешителното
Коментари Харесай

Артекс излязоха с изявление за сградата Златен век


С признатите ремонти в Закона за устройство на територията разрешителното за градеж на постройката "Златен век " автоматизирано е удължено на 10 години, тъй че не е имало потребност да бъде презаверявано. Така дава отговор "Артекс " на днешната конференция на основния проектант на София Здравко Здравков, на която той сподели, че не е удължавал разрешението за градеж на постройката. От компанията разпространиха особено изказване по този мотив.

Вижте изказването на компания "Артекс " за постройката "Златен век ":

Във връзка с появилите се погрешни изказвания от последните дни по отношение на законността на строителството на постройка „ Златен век “ заявяваме, че планът се извършва напълно в сходство с настоящото българско законодателство и има всички годни нормативно изискващи се документи:

Разрешението за градеж за сградата„ Златен век “ (Разрешение за градеж №134) е издадено на 26.01.2007 година от Главния проектант на София. Строежът е Втора категория, като попада в т. 2, писмен знак „ д “ - здания и уреди за публично обслужване с потенциал над 1000 места за гости, член 137, ал.1 от Закон за устройство на територията.

Строителната площадка за постройката е открита с Протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителна линия и равнище /обр.2/ от 11.01.2010 година

Със Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 година, издадена от Главен проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура на съображение член 153, ал.3 от Закон за устройство на територията, позволение за градеж №134 от 26.01.2007 година е презаверено за нов период от 5 /пет/ години, считано от 19.11.2012 година, според настоящия Закон за устройство на територията към 2012 година

Преди изменението на Закон за устройство на територията с Държавен вестник, бр.13 от 07.02.2017 година, законът разрешава неведнъж презаверяване на разрешенията за градеж. Към влизане в действие на тези промени разрешението за градеж е годно (в рамките на периода, продължен с презаверката от 2012 г.).

С изменението на Закон за устройство на територията с Държавен вестник, бр.13 от 07.02.2017 година, с което се прави проверка на голям брой законови текстове, и същото надалеч не касае само член 153 от Закон за устройство на територията по отношение на периодите на годност на разрешенията за градеж, срокът на годност на разрешенията за градеж за обекти първа и второкласен (които включват всички по-главни инфраструктурни планове – метростанции, автомагистрали, железопътна инфраструктура, както и високи здания и т.н.) е продължен на 10 година от датата на започване на строителството. Тази дата съгласно закона е датата на сформиране на протокол за разкриване на строителната площадка и установяване на строителна линия и равнище – 11.01.2010 година

Законовият текст цели да усили периода за довеждане докрай на най-сложните и обемни градежи според Закон за устройство на територията, за доста от които е налице европейско финансиране и съфинансиране от Република България, с оглед запазване на обществения интерес. Целта на закона е да се сътвори облекчение за довеждане докрай на към този момент стартирани планове от съответните категории, като се избегнат административни спънки, които биха оказали отрицателно въздействие на усвояването на съответните финансирания.

При по този начин признатия законов текст и с оглед обстоятелството, че постройката през цялото време (от 2007 г.) е категоризирана като второкласен градеж по Закон за устройство на територията, не е нужна презаверка на разрешението на градеж преди 11.01.2020 година и градежът й е закономерен.

В закона за изменение на Закон за устройство на територията от 2017 година не се съдържа експлицитна наредба по отношение на заварени случаи на към този момент издадени позволения за градеж, които са годни към датата на влизане в действие на законовите промени. Цитираният в медиите параграф 58 от закона касае само процедури по издаване на позволения за градеж – т.е., процедури, по които позволение към момента не е издадено.
В случая е било налице годно и влезнало в действие позволение за градеж, като такива заварени случаи не са извадени отвън обсега на въведеното общо предписание за 10 годишна годност на разрешенията за градеж за градежи от второкласен. Тъй като новоприетата норма основава права за вложителите, според одобрените правила в тълкуването на действието на гражданския закон, той следва да се ползва еднообразно както за бъдещи, по този начин и за висящи при приемането му правни отношения.

Обектът е проверяван неведнъж от ДНСК през цялата 2018 и 2019 година, като при всички осъществени инспекции е установена цялостна правомерност на строителството и издадените строителни бумаги. За сведение представяме резултат от инспекция на РДНСК – Югозападен регион, обективиран в писмо с изх.н. С17-1322-00-145.

Уверяваме нашите сътрудници и клиенти, че ще продължим, както и до момента, да работим професионално и качествено, при безусловно съблюдаване и спазване на всички нормативни условия, и на българското законодателство.

От "Артекс " ползват писмо от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) до омбудсмана от 2018 година, в което се оповестява, че след обстойна инспекция "не са открити нарушавания във връзка с законосъобразността на издадените строителни бумаги ":











Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР