С премиера на операта Африканката“ от Джакомо Майербер на 22

...
С премиера на операта Африканката“ от Джакомо Майербер на 22
Коментари Харесай

С премиера на „Африканката“ откриват 50-ия оперен фестивал в Стара Загора

С премиера на операта „ Африканката “ от Джакомо Майербер на 22 ноември ще се открие 50-ото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в Стара Загора. Спектакълът е копродукция на Старозагорската опера и Дойче Опер - Берлин, която е дарила 850-те костюма за постановката. Режисьор на постановката е Вера Немирова, която е част от постановъчния екип на Дойче Опер. Операта се слага за пръв път освен в България, само че и на Балканите. Според шефа на Държавна опера - Стара Загора Огнян Драганов това е „ една опера, за която чакахме три години, с цел да дръзнем да я създадем “. 
„ Това е събитие, което към този момент 50 години потвърждава своята виталност. Трябва да сме горди, че то се провежда от община Стара Загора и Държавна опера Стара Загора тук на сцената на операта ", сподели шефът Огнян Драганов. 
„ Фестивалът на оперното и балетното изкуство е една от най-престижните визитки на този град. Община Стара Загора е поредна в своята поддръжка. По наше предпочитание в тазгодишната стратегия се обръща внимание на старозагорските представители ", сподели Диана Атанасова, шеф на отдел „ Култура “ в общината. 
Програмата на музикалното събитие, което ще се организира от 22 ноември до 7 декември, е селекция на неповторими спектакли, оперни и балетни министър председатели, отбелязване на знакови годишнини, изложения и срещи с публиката.
Във ФОБИ тази година с оперни спектакли ще гостуват Опера Балтик от Гданск, Полша, със спектакъла „ Таис “ от Масне и Държавна опера - Пловдив, с „ Фалстаф “ от Джузепе Верди.
Балетната натрупа на Старозагорската опера, която отбелязва 70-годишнината си тази година, ще показа премиерата на  „ Шопениана “ с хореограф Снежана Дескова и балета „ Ромео и Жулиета “. 
С концерт „ Непознатият свят на операта “ от рядко изпълнявани увертюри и музикални фрагменти ще взе участие Националният симфоничен оркестър на консерваториите в Италия. 
Фестивалът ще обърне особено внимание на 50-годишната театрална активност на старозагорската оперна прима Стефка Минева,за която ще има оперна церемония с дирижиране Владимир Бошнаков, а преди този момент публиката ще има среща със Стефка Минева. 
В рамките на тазгодишната стратегия ще бъдат маркирани и 120 години от рождението на Панчо Владигеров с концерт на Академичния симфоничен оркестър на Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, и 90-годишнината от рождението на създателя на ФОБИ - диригентът Димитър Димитров (1929-1999), с прожекция на спектакъла на операта „ Набуко “ от Джузепе Верди, телевизионна продукция от фонда на Българска национална телевизия (1983). С показване на книга и документален филм ще бъде маркирана и 100-годишнината от рождението на един от „ строителите “ на българските оперни театри и симфонични оркестри Руслан Райчев. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР