С премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб днес ще

...
С премиера Бойко Борисов и Националния оперативен щаб днес ще
Коментари Харесай

МВР обмисля по-строг контрол на влизащите в София


С премиера Бойко Борисов и Националния действен щаб през днешния ден ще начертаем ограниченията за прибиране на софиянци след празниците, обясни пред Нова тв вътрешният министър Младен Маринов.

На въпрос дали има възможност да останат хора блокирани и да не могат да се приберат в София, той съобщи, че от четвъртък има голям брой случаи на тарикати - на излизане потвърждават на сътрудниците, че са от провинцията, а на влизане - потвърждават, че са софиянци.

Отивам в Министерски съвет с сътрудниците от Щаба, с цел да начертаем ограниченията за прибиране на софиянци и да забележим по какъв начин ще продължим след празниците. Мерките са задоволително затегнати. Придвижването става единствено в избрани времеви прозорци – заран сред 6.00 и 8.00 и вечер от 18.00 до 20.00 часа. Вчера имаше доста случаи на софиянци, които в четвъртък са убедили сътрудниците, че са от провинцията и в този момент не могат да се приберат, тъй като нямат основанието за непрекъснат адрес. София би трябвало да влезе в един по-нормален ред. Не всички компании са затворени. От вторник стартира естествен, доколкото може в тази обстановка, ден и хората би трябвало да се приберат, с цел да отидат на работа. Това би трябвало да стане с попълнени заявления, добави той.

Поздравявам всички християни с Възкресение Христово и да им пожелая в днешно време всички да сме здрави. Благодаря на патриарха и всички духовници за основаната организация по храмовете. Тя беше в синхрон с наложените ограничения. България може би е единствената страна, която не заключи храмовете, което е исторически миг, защото вярата в никакъв случай не би трябвало да угасва, разяснява министърът.

Според Маринов напрежението във „ Факултета “ към този момент е отминало и хората са разбрали задачата на карантината. Тя е да се резервира тяхното здраве и здравето на всички жители в столицата. Бяха създали по този начин, че да се провеждат, с цел да съблюдават карантината. Вчера и кметът Йорданка Фандъкова и полицията раздаваха помощи във тип на храна за извънредно нуждаещите се, тъй като придвижването им е лимитирано. Силно се надявам да няма ескалация на напрежението. В тези квартали живеят и роми, и българи. Причината да бъде лимитирано придвижването им не е тяхната принадлежност, а решението е взето след разбор на РЗИ-тата и Щаба, тъй като там има огнище, което може да бъде рисково за цялата столица. Карантината се постанова за 14-дневен период, акцентира Младен Маринов.

Битовата престъпност бележи спад, само че домашното принуждение не е. Хората се прибраха от улицата и са в по-тесни пространства, получава се и изнервяне. Не бих споделил, че има наклонност за доста повече сигнали, уточни още той.

На ден в столицата се попълнят към 80 000 заявления, сподели още министърът на вътрешните работи.

За хората, които са подали подправени заявления, се рапортува на способената прокуратура. Има случаи, когато това е административно нарушаване и ще бъде формиран акт, само че където установим състав на закононарушение от Наказателния кодекс, ще уведомим способената прокуратура, изясни Маринов.

Имаме подготвеност да компенсираме служителите на реда по пунктовете. В момента се вършат плановете и министър председателят ще разгласи средствата, които могат да се заделят от бюджета, с цел да се компенсират финансово служителите на реда, които работят на терен по контролните пунктове, добави министърът. Когато мине рецесията, те ще могат да бъдат обезщетени и с отмора. Те към този момент един месец всекидневно работят на терен с понижено време за отмора. Колегите са издръжливи. Искам да благодаря на техните фамилии, тъй като знам какво значи да не си на празника у дома. Надеждата ми е по-бързо да преминем през този сложен интервал и последователно да се върнем към естествен темп на живот, сподели още той.

По отношение на отхлабването на ограниченията, Маринов подсети, че и Европейски Съюз към този момент е изготвил пътна карта за излизането от рецесията. Там ясно са обрисувани двата индикатора, които би трябвало да са налични, с цел да се приказва за разхлабване на ограниченията. Това са трайна наклонност за понижаване на инфектираните, каквато сега няма в България, както и изрично да бъде обезпечен задоволително медицински запас за вдишване на нуждаещите се от болнично и интензивно лекуване. В развой на работа можем да променяме целевите групи, върху които се постанова карантина, самите ограничения и обектите от бизнеса, които могат да работят. Това би трябвало да се реши от експертите, добави министърът.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР