С право 2018 година може да се нарече годината на

...
С право 2018 година може да се нарече годината на
Коментари Харесай

Отчет на Окръжната прокуратура във Варна: 2018-а е годината на митническите разследвания

С право 2018 година може да се назова годината на митническите следствия за Окръжната прокуратура във Варна. И това е по този начин освен поради сполучливото следствие на трафика на прекурсори на стойност над 225 милиона лв. на пристанище Варна, проведен от холандските жители  Курт М. и Робърт П., дейни лица от производството на синтетична дрога и разпространяването й в Европа. Това се показва в доклад на прокуратурата в морския град.

Делото против двамата уредници на трансграничния трафик на материали за произвеждане на синтетична дрога към този момент е в правосъдна фаза.  

Успехът за разкриването на контрабандата на прекурсори, реализирана действително на четири континента с междиннно пристанище във Варна като външна граница на Европейския съюз, е плод на изключителното взаимоотношение сред митническите и оперативните служби, реализирано под управлението на стимулиран и способен наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна и с интензивно интернационално съдействие сред партньорските служби на няколко европейски страни.

Регистрираните митнически закононарушения в Митница Варна през предходната година са били 62 при 41 за 2017 година По формираните 62 досъдебни производства при водени общо 76 са работили действително трима проверяващи митнически инспектори.  

В структурата на престъпността в района е налице продължаваната от предишни отчетни интервали наклонност на спад в закононарушенията срещу личността, срещу правата на жителите, с на практика стабилитет в закононарушенията срещу брака и фамилията и срещу собствеността. Траен остава растежът на закононарушенията срещу стопанството, а при финансовите закононарушения се регистрира леко завишение по отношение на 2017 година Намалели са документните закононарушения. Ръст обаче се регистрира в  престъпленията срещу реда на ръководството, срещу реда и публичното успокоение. Известен спад има в общоопасните закононарушения за 2018 година

През отчетния интервал са наказани и глобени 1621 лица, като с влезнал в действие правосъден акт са 1614, което прави над 99, 5 %. Прокурорите от правосъдния регион на Окръжната прокуратура във Варна са внесли общо в съда 1514 акта. Броят на обвинителните актове е бил 906, 360 е бил броят на споразуменията и 248 са приключили с предложенията за освобождение от наказателна отговорност с налагане на административно наказване.

Прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна са управлявали 32 досъдебни производства за следствие на пране на пари, 25 са били делата за региона на Оперативна програма – Варна за трафик на хора, а за злоупотреби с европейски фондове са следени 9 каузи през 2018 година

Делата за корупционни закононарушения през отчетния интервал общо за района на Варна са били 126 при 125 за 2017 година Увеличението на делата за закононарушения срещу паричната и кредитната система през отчетната година – 306, при 261 досъдебни производства за 2017 година се дължи на неприключили производства с подобен предмет от предишни интервали. 

От следените за региона на Варна общо 271 производства за данъчни закононарушения максимален е делът на тези, свързани с Данък добавена стойност – 172.

През 2018 година против малолетни лица прокуратурите във Варненския правосъден окръг за водили общо 88 производства, като това съставлява съвсем 0,6 на 100 от общо следените каузи в района.

Броят на интернационалните поръчки през 2018 година е 71 при 65 пред 2017 и 68 през 2016 година Само в Окръжната прокуратура във Варна са били направени общо 35 европейски заповеди за следствие по линия на международноправното съдействие, до момента в който през 2017 година техният брой е бил едвам 9.

В Районната прокуратура - Варна за потребностите на следените досъдебни производства са били направени общо 197 ЕЗР и МПП. В районна прокуратура – Девня са били направени 2 МПП, а в Провадия – 5. През 2018 година Окръжната прокуратура във Варна е издала 11 ЕЗА, районна прокуратура – Варна - 13, районна прокуратура – Девня – 2.

През отчетната 2018 година са били формирани 65 каузи по подзаконови актове на общинските препоръки, от които са прегледани 52 в 74 правосъдни съвещания, и 180 каузи по предявени искове за обезщетение, от които са били прегледани 142 в 239 съвещания.

До Административния съд са подадени 49 митинга против противозаконни актове на общинските препоръки, от които 32 са били почетени, а по 17 съдът не се е произнесъл през отчетния интервал. 

В отчетния отчет за миналата 2018 година и.ф.окръжен прокурор на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров посочи още веднъж нуждата на законодателни промени, след които анулация на съкратеното правосъдно разследване по каузи, с породена гибел, без значение от формата на виновността, преоценка и уеднаквяване на практиката във връзка с разпоредителното съвещание, когато страните изявят подготвеност да реализират съглашение или пък подсъдимият желае да се възползва от съкратеното правосъдно разследване по член 371, т.2 от Наказателно-процесуален кодекс, както и в редица други разпореждания за по-ефективно и бързо правосъдие.

Годишното отчетно заседание на прокурорите от правосъдния регион на Окръжната прокуратура бе почетено от Николай Георгиев, завеждащ отдел „ Аналитичен “, и от Николай Любенов, завеждащ отдел „ Съдебен “ при Върховната касационна прокуратура, както и от апелативния прокурор Владимир Чавдаров.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР