С позиция излезе днес Асоциацията на индустриалния капитал в България

...
С позиция излезе днес Асоциацията на индустриалния капитал в България
Коментари Харесай

АИКБ зове за вето върху текстове за спекулата

С позиция излезе през днешния ден Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по отношение на новите разпореждания в Закона за изключителното състояние, свързани с ограничението на спекулата с някои артикули и артикули от първа нужда. Ето и цялостния текст на писмото, изпратено до президента Румен Радев.

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Относно: Предложение за практикуване на правото на Президента за налагане на отчасти несъгласие върху § 12а. от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, признат от 44-то Народно заседание на Република България на 20 март 2020 година

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

Асоциацията на индустриалния капитал в България приветства бързата реакция на българските институции и държавно управление и приемането на структурирани ограничения за справяне с негативните резултати върху стопанската система на дейностите по ограничение на разпространяването на COVID-19. Като поддържа нуждата от незабавни дейности с оглед обезпечаването на сигурността на българските жители, АИКБ моли към пропорционални ограничения за поддръжка на бизнеса. Нарушаването на естествената стопанска активност, на индустриални процеси и на оказване на услуги, даже и за къс интервал от време, заплашва съществено стопанската система на страната ни и може да докара до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дълготрайна загуба на стопански напредък. Това беше регистрирано и от Европейската комисия, която точно затова позволи неспазване на разпоредбите за държавни помощи при изработването на ограничения за поддръжка на стопанската система.

АИКБ поддържа признатия Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и показва убеденост в нуждата от незабавни дейности. Но показва надълбоко безпокойствие от плануваното в § 12а. от Преходните и заключителни разпореждания: " всички икономически субекти са длъжни да дават на популацията предлаганите от тях артикули и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях артикули и услуги през последните три месеца " преди въвеждането на изключително състояние. За нарушаване на наредбата на " отговорните лица се постанова имуществена глоба в размер на 5 на 100 от оборота " за миналата година, а на представляващите ги физически лица - санкция в размер от 20 000 до 100 000 лева “

Това на процедура съставлява връщане от пазарна към централизирана стопанска система. Фиксирането на ценови нива е неверен инструмент за ограничение на заплахата от далавера и ще докара не до по-ниски цени, а до тежки последствия за българската стопанска система - дефицити на артикули и услуги, безпорядък, корупция, банкрути, далавера, черна борса, увеличение на сивия бранш и спад на приходите в държавния бюджет тъкмо когато те са най-нужни. Единствено свободната конкуренция може да подсигурява ниски цени. Безброй образци по света и у нас са доказателство за това.

АИКБ схваща потребността от ограничение на спекулата с някои артикули и артикули от първа нужда – като защитни средства и дезинфектанти, само че предлага това да бъде осъществявано чрез премерени интервенции от страна на страната – като да вземем за пример обезпечаване на количества дефицитни артикули от държавния запас, възлагане на целеви производства, инспекции от способените органи за непозволено пазарно държание и други. Въвеждането на закрепени цени е извънредно рисково, защото ще докара до големи пазарни диспропорции и злоупотреби.

Дезинфектантите напълно ще изчезнат от пазара, тъй като сега себестойността им (заради цената на спирта) е в пъти по-висока от средноаритметичната им цена през последните 3 месеца. Така е и с доста други артикули. Да не приказваме за парадокса, който ще се получи с цената на горива, газ, зеленчуци и други, чиито цени би трябвало да намалеят.

Например - в областта на енергетиката текстът ще забрани намаляването на цените. Например - природният газ не може да поевтинее от 1 април с 41%, нито парното с 25%, както е планувано, тъй като новият закон го не разрешава и задържа цените същите, каквито са били последните три месеца. Цените на горивата спаднаха през последните седмици от 2.20 лв. за литър бензин до към 2 лв. и ще продължат да спадат, заради по-ниските цени на нефта, само че те ще би трябвало да се върнат на старите по-високи равнища от 2.20 лв. съгласно закона. Същото е годно за предстоящата нова годишна продукция от пролетни зеленчуци, които сезонно ще поевтинеят – само че законът ще забрани това и те ще би трябвало да запазят високите си цени.

Проблемите с този текст са големи, поради естествените сезонни вариации и икономическите флуктуации в цените на разнообразни артикули и артикули. Вместо да помогне на потребителите, замразяването на цените в действителност ще им навреди, защото няма да има доставки на търсени от тях артикули.

По същия метод сезонно са поскъпнали и други вносни артикули, които са по-скъпи освен в България, само че и на международните пазари. Ако в България се постави пределна цена под международната, просто никой няма да внася тези артикули в България. Резултатът ще е недостиг и празни лавици по магазините.

Инфлацията сега е ниска и се чака да намалее още през идващите седмици с влизането в действие на по-евтиния природен газ, с поевтиняването на силата на борсата, със спада на цените на петрола, което, въпреки и постепенно, води до по-евтини горива. Спадът на потреблението поради ограничаващите ограничения също води до внезапно закъснение на инфлацията. За множеството артикули и услуги по този начин или другояче цените не нарастват или даже ще спадат. Съответно като цяло няма инфлационен напън и никаква причина да се постанова надзор върху всички цени в стопанската система.

Цените са най-важният предупредителен механизъм в пазарната стопанска система, те демонстрират равновесието сред потенциала за основаване и предложение на стоките и услугите и

потребностите и опциите на потребителите. Те единствени правилно насочват решенията на стопанските субекти, обвързвани от механизмите на настояща пазарна стопанска система, във тънко работеща система на продан на първични материали, материали, съставни елементи и подготвени артикули и услуги. Без свободно определяни цени няма пазарна стопанска система, а далавера, черна борса и безпорядък.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

АИКБ моли към Вашата трезва преценка и национално отговорно държание и Ви приканва да наложите отчасти несъгласие върху текста на § 12а. от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, който да отпадне от признатия на 20 март 2020 година от Народното събрание. Ние поддържаме нуждата от координирани ограничения за попречване на разпространяването на болестта и за ограничение на негативните резултати от нея върху стопанската система и всекидневието на страната ни, само че призоваваме българските институции да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтригуваните страни и да не всяват спомагателна суматоха в така и така предизвикателната обстановка.

С УВАЖЕНИЕ,

ВАСИЛ ВЕЛЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ

КАПИТАЛ В БЪЛГАРИЯ
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР