С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха

...
С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха
Коментари Харесай

Ердоган: Турция е за задълбочено сътрудничество с ШОС

С посредничеството на Турция и Организация на обединените нации Киев и Москва подписаха на 22 юли съглашение в Истанбул за обновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища
Турция е за задълбочаване на районното съдействие, в това число със страните членки на Шанхайската организация за съдействие (ШОС). Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган срещата на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), която се организира в град Самарканд, Узбекистан, представен от Анадолската организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

22-рата среща на високо ниво на ШОС е първата в историята на организацията, на която Турция е показана на президентско равнище. Турският водач взе участие в срещата със статут на " специфичен посетител ".

Организацията, в която членуват Китай, Русия, Индия, Пакистан и някогашните руски републики от Централна Азия, е основана през 2001 година като инструмент за политическо, икономическо съдействие и взаимоотношение в областта на сигурността - съперник на западните обединявания, отбелязва Франс прес.

В послание към участниците в срещата президентът на Турция обърна внимание на стратегическото значение на геополитическото състояние на страната си.

„ Позицията на Турция като „ мост “ сред Изтока и Запада отваря огромни благоприятни условия. Ние сме подготвени за съдействие във всички области: от стопанската система до енергетиката, от превоза до туризма “, сподели президентът.

Според него статутът на „ сътрудник за разговор “ е разрешил на Турция да употребява платформата на ШОС като „ прозорец “ за съдействие с азиатските страни през последните 10 години.

„ Глобалното съдействие и тясното взаимоотношение е ключът към изхода от проблемите и провокациите на нашето време. Целта на Анкара е да образува пояс на мира както в района, по този начин и отвън него посредством дипломатически старания, учредени на полезностите на хуманизма “, акцентира президентът.

Ердоган напомни апелите за реформиране на световния международен ред, който ще образува по-справедлив международен дневен ред.

„ Живеем във време, когато проблемите стават световни. За страдание, редица страни следват политика за основаване на нови бариери пред интернационалното съдействие, сподели Ердоган.

Той означи, че Турция отделя почти 1 % от брутния си вътрешен продукта за филантропични цели.

Ердоган сподели, че Турция дава действителен принос за гарантиране на световната продоволствена сигурност. По думите му Анкара тясно си сътрудничи с Организация на обединените нации за износа на украинско зърно през Черно море.

С посредничеството на Турция и Организация на обединените нации Киев и Москва подписаха на 22 юли съглашение в Истанбул за обновяване на доставките на украинско зърно от черноморски пристанища.

Имаме доста продуктивно съдействие с Организация на обединените нации и със заинтригуваните страни за износа на украинско зърно през Черно море. Опитваме се да обърнем внимание на обстоятелството, че зърното от Украйна би трябвало да доближи до нашите братя и сестри основно в Африка. Особено за тези, които имат остра потребност от това “, акцентира турският президент, представен от ТАСС.

В изявлението си президентът обърна внимание на тематиката за опасността от тероризъм.

" Турция продължава да се бори с деянията на тероризъм, макар че неведнъж е оставала без поддръжка - сама с тази опасност ", сподели Ердоган.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР